"Защото обичам лошото време" е филм на режисьора Яна Лекарска с участието на актрисата Неда Спасова, който представяме в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Премиерата на лентата е на 5 април.

Лекарска поясни, че лентата разказва за срещата между мъж и жена, които не са се виждали от детството си. И двамата търсят път към щастието си на морския бряг. “Семейни тайни, романтика и смях ще се срещнат със зрителя. Това е дебютният ми филм. Историята се корени в събития, когато самата аз се върнах в университета, за да уча кинорежисура. Отидох в Южна Корея, за да продължа професионалния си път и доста хора споделиха, че те също имат мечти, които никога не са споделяли и още не са изпълнили. Замислих се колко често ние, макар външно да имаме задължителните атрибути на успеха, сме неудовлетворени и имаме нужда да излезем от руслото, по което вървим. Направих няколко късометражни филма, в които третирах тази тема. Постепенно стигнах до пълнометражния вариант, който ги разширява и обединява", разказа историята на лентата Яна Лекарска.

Неда Спасова е стигнала до ролята, като е получила покана от Лекарска, която е проучила работата й предварително. “Прегледах сценария и си казах, че е страхотен! Рядко се случва да попадна на текст, в който героинята не е съпътствана от ужасно битие, зависимости, тежко детство. Това е нормална жена, има съпруг, семейство, майка, баща, която е с доста добър стандарт на живот. Проблемът е, че е живяла по правилата, но не е щастлива. Тя е изпълнявала чужди желания", уточни актрисата.

Владо Михайлов е в главната мъжка роля. “Инстинктивно усетих, че между тях има химия и така реших да поканя и двамата. На екрана тази химия се усеща много силно. Не става дума за любовта към друг човек, а за онази любов, без която не можем, за видовете любов, за любовта към самия теб", каза още Лекарска.

По думите й, за един от героите миналото е трамплин, а за другия - воденичен камък. До каква степен трябва да позволим на миналото да определя бъдещето ни е един от основните въпроси, засегнати във филма. Музикалното оформление, в което участва и Михайлов, е основано на композитора Борис Карадимчев. “След една моя прожекция той дойде при мен и каза, че иска да напише музиката за първия ми пълнометражен филм. За съжаление почина, но въпреки това успяхме да включим негови творби във филма", разказа Лекарска.

Според Спасова желанието ни да притежаваме много неща води до загуба на човешката същност. “Ирина и Борис не са консуматори, но е впечатляващо, че моят персонаж, макар и въображаем герой, се опитва да направи другите щастливи. Аз също съм такъв тип човек. Един ден Ирина

се събужда и казва, че иска да направи нещо за себе си и да спре да угажда на всички наоколо",загатна част от сюжета Спасова.

Според Лекарска, филмът цели да помогне на аудиторията да погледне по-позитивно на живота. “Боряна Пунчева прави завръщане в тази лента, за моя огромна чест тя се съгласи да застане пред камерата на Младен Минев. В роля на бохем ще видим Веселин Ранков, специалната поява на Иван Бърнев също е богатство за лентата", поясни режисьорът.