Проучване на Алфа Рисърч показва силно желание за възобновяване на прекъснатия процес на саниране, дори при необходимост от съфинансиране

Коалицията "Да обновим България“ и Алфа Рисърч представиха днес пред медиите в пресклуб БТА резултатите от социологически проучвания, проведени в градовете София, Бургас и Габрово, които ясно показаха висок обществен интерес и желание на гражданите за участие в новите етапи на програмите за саниране, дори и при по-малка подкрепа от страна на държавата и при необходимост от собствено финансиране. Според участниците в пресконференцията, не е никак изненадващо, че безпрецедентният ръст на цените на енергоносителите бързо променя нагласите и готовността на хората да инвестират в енергийна ефективност в променените условия. Проучванията констатират също така и редица проблеми и опасения, липса на информация за законовите изисквания и недостатъчно познания за процеса на обновяване, които обаче са напълно преодолими. Задействането на новите програми не търпи отлагане, защото е един от най-ефективните и устойчиви механизми за намаляване на енергийната консумация, удържането на поносими за домакинствата разходи и преодоляване на опасенията, че с увеличаващите се проблеми на неподдържаните сгради, хората губят от стойността на собственото си жилище.



Според представените резултати 71% от анкетираните заявяват готовност за участие в нова фаза на Националната програма за енергийна ефективност при изискване за съфинансиране от страна на собствениците. Основните аргументи им са, че обновяването води до по-красива и сигурна сграда, повече комфорт за собствениците и по-висока стойност на имота, по-ниски сметки за отопление. 94.6% от анкетираните са убедени, че енергийното обновяване ще доведе до намаляване на месечните сметки на домакинството за отопление и електричество.

Безспорен принос за тези нагласи имат създадените високи очаквания от Националната програма за енергийна ефективност. 78% от нейните бенефициенти декларират, че след обновяването сметките им за отопление са намалели, при две трети от тях – с над 20%. 80% са започнали да поддържат по-висока температура в жилищата си в отоплителния сезон, над половината – между 3 и 4 градуса повече.

За да бъде отговорено на тези нагласи и очаквания на собствениците, по време на пресконференцията бе представен и изцяло нов модел на финансиране, разработен по международния проект SHEERenov.

Подходът дава възможност за обновяване чрез съ-инвестиране на собствени средства при улеснен достъп до кредит, както и чрез целева помощ за уязвими групи.

Разработеният модел на кредит отчита очакванията на гражданите за размер на месечните вноски между 50 и 100 лева, а направените от експертите изчисления показват, че със спестените средства от по-ниските месечни разходи за енергия е напълно възможно да се покриват до 80% от вноските и кредитът да се изплати в обозрими срокове. Целта е този модел да се приложи като алтернатива на познатите програми за саниране, до които достъп ще продължават да имат много малка част от гражданите, а в същото време огромната част от тях са убедени, че обновяването не търпи отлагане.

В тази връзка, заместник-председателят на УС на БГФМА Цвета Наньова заяви "Този модел предоставя не само по справедливо използване на публичните средства, но и значително ускоряване на темповете за обновяване. Той също предполага и завишено участие на собствениците във вземането на решенията и контрола върху изпълнението, като за това е осигурена и подкрепа от специализирани проектни мениджъри.“

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, продължи: "Ако чакаме някой да дойде да ни оправи жилищата, с настоящите темпове може да ни се наложи да почакаме и 200 години. Хората искат да вземат нещата в свои ръце и държавата трябва да им даде тази възможност. Заедно с финансовата помощ, особено за най-бедните, трябва обаче да се осигури достоверна информация, технически консултации и административна подкрепа, защото това създава доверие в програмите“.

Същата теза бе защитена и от изпълнителният директор на БАИС Йордан Николов, който бе категоричен:

“Енергийно ефективното обновяване на сградния фонд е 100% най-устойчивото действие за преодоляване на енергийната бедност и за намаляване на енергийната зависимост на България. Това е инвестиция, която веднъж направена, носи приходи до края на жизнения цикъл на сградата и не изисква никакви допълнителни разходи при експлоатацията. Необходими са обаче много средства, които не могат да се осигурят от обществени фондове. Необходимо е включването на банков капитал чрез финансови механизми, както и осигуряване на други стимули за гражданите – например данъчни облекчения.“

Като следващи стъпки инициативата "Да обновим България“ предвижда да засили обществения натиск за приемане на пътна карта за сградно обновяване със заложени конкретни ангажименти за финансиране, каквато вече бе неколкократно предложена на правителството.

Паралелно с това вече се предприемат конкретни стъпки за възможно най-бързо стартиране на програми по предложения бизнес модел. Ще бъде обърнато особено внимание и на адекватното и прозрачно провеждане на реформите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост – дефиниция за енергийна бедност, бюра за обслужване на едно гише и създаване на Национален декарбонизационен фонд, защото те са решаващи не само за реализацията на плана, но и за бъдещото разширяване на обхвата на сградното обновяване и достигане на средствата до максимален брой хора.