По повод 110-ата годишнина от началото на Балканската война и в навечерието на Независимостта Националният военноисторически музей гостува в Кралския музей Лаженки с изложбата "Нямах оръжие. Имах раница и статив“. Тя представя 42 художествени произведения на 16 от най-изявените художници, творили в България по време на Балканските и Първата световна война. Сред тях са Александър Мутафов, Борис Денев, Владимир Димитров – Майстора, Димитър Гюдженов, Константин Щъркелов, Никола Танев, Петър Морозов, Ярослав Вешин и др.

Някои от художниците, добили впоследствие европейска и световна известност, правят своите първи крачки именно с рисунки по фронтовете на войните от началото на ХХ в. С палитрата от емоции, запечатани на бялото платно, те противопоставят "трясъка на безсмъртните победи“ на човешкия порив за съхранение на живота и цената на войната.

Изложбата се организира със съдействието на Българския културен институт – Варшава, и може да бъде разгледана в Кралския музей Лаженки във Варшава от 22 септември до 6 ноември.