На този ден през 1919 година представителите на нежния пол в САЩ получават правото да гласуват. Това се случва, след като Конгресът приема 19-та поправка в американската конституция, отнасяща се до избирателното право на жените.

Това е исторически момент, тъй като жените се борят за правото си на глас още от средата на XIX век. Тогава се създават и първите движения на суфражетките. Повече от 70 години активистките се борят за това да могат да гласуват. Техните искания често биват заглушени от политическите проблеми в страната - войната между Севера и Юга, проблемите, свързани с робството и статута на афроамериканците в страната.  

С началото на XX век обаче се променя и ролята на жената в американското общество. Жените работят повече, получават по-добро образование, грижат се за по-малко деца, а някои от щатите одобряват движението на суфражетките. През 1913 година Националната партия на жените предлага жените активистки да могат да избират свои представители в Конгреса, които да защитават техните интереси. През 1916 както Демократическата, така и Републиканската партия открито подкрепят суфражетките и техните искания. Така през 1919 година бива приета и 19-та поправка в Конституцията, която гласи: "правото на гражданите на САЩ да гласуват не трябва да бъде ограничавано от нито един щат независимо от пола". Осем дни след приемането на поправката, тя бива ратифицирана. 

Въпреки промените в Конституцията, афроамериканките ще трябва да се борят още 50 години, за да могат също да получат право да упражнят гласа си. 

Източник: History