На този ден през 1814 година Наполеон Бонапарт абдикира от императорския трон във Франция и бива изпратен на заточение на остров Елба в Средиземно море. Заточението му е част от специална клауза в договора от Фонтебло.

Наполеон е роден на остров Корсика на 15 август 1769 година. Той учи във военно училище, а след това участва активно във Великата френска революция от 1789 година. Благодарение на качествата си Наполеон бързо се изкачва във военните йерархия и води множество успешни военни кампании из цяла Европа. До края на XVIII век той успява да се утвърди като един от най-добрите военни.

През 1804 година става император на Франция. Неговите усилия продължават да бъдат насочени към това да консолидира силата си. До 1810 година голяма част от Европа попада под контрола на Френската империя.

Падението на Бонапарт започва през 1812 година. Тогава императорът решава да обяви война на Русия, смятайки, че така прекъсва възможността Английската и Руската империя да се обединят срещу Франция. Кампанията срещу Русия обаче се оказва изключително неуспешна. Европейските сили по това време създават нов антифренски съюз и успяват да свалят френския император.

През 1814 година Наполеон предлага да абдикира от престола в полза на сина си. Предложението му е отхвърлено и корсиканецът бива изпратен на първото си заточение на остров Елба.

Наполеон успява през 1815 година да се завърне от изгнание и отново се възкачва на престола. Този период в историята остава под наименованието "Стоте дни на Наполеон". През юни 1815 година при битката край Ватерло Наполеон губи и бива изпратен отново на заточение, но този път на остров Света Елена в Атлантическия океан, където ще прекара остатъка от живота си.