На връх Коледа, през 1991 година, Михаил Горбачов подава оставка като лидер на СССР, припомнят от History. По това време от СССР се разпада – само четири дни по-рано 11 от бившите съветски републики създават Обществото на независимите държави (ОНД), като по този начин де факто напускат Съюза. СССР така или иначе вече беше спрял да съществува.

В своята прощална реч Горбачов отбелязва, че създаването на Обществото на независимите държави е един от основните мотиви за неговото оттегляне от властта. Той твърди, че "гражданите на тази страна престават да бъдат граждани на велика сила и е силно притеснен, че последствията може да са много големи и трудно преодолими“.

Той заявява, че е станал свидетел на прехода на СССР към демокрацията. Неговите реформи определиха трансформацията от планова икономика към пазарна. Той обявява, че руснаците живеят в един нов свят, в който "трябва да бъде сложена край на Студената война и на надпреварата във въоръжението“. Горбачов признава, че е допуснал грешки във времето, в което той е бил начело на Източния блок, но казва, че не съжалява за това каква политика е водил.

Съветският съюз е започнал да губи от своите позиции много преди създаването на ОНД. Икономиката е била твърде нестабилна. Политиката, провеждана от Горбачов, не е била одобрявана от много хора. Той се е стремял към по-голяма политическа свобода, докато привържениците на твърдата политика са били срещу всякакъв вид реформи. През лятото на 1991 година Горбачов успява да издържи на опит за преврат единствено благодарение на помощта на бъдещия президент на Русия Борис Елцин.

Елцин обаче се превръща в един от най-големите критици на Горбчов. Той обвинява съветския лидер за това, че икономическите и политическите реформи се случват прекалено бавно. След като Горбачов се оттегля, Борис Елцин застава начело. Той заменя съветския флаг с този на Русия. След близо 70 години, СССР, най-големият опонент на САЩ, престава да съществува.