Кодирането умира като професия заради ChatGPT 4о. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Младшите експерти, специалисти, софтуерни инженери, които създават тривиални кодове, стават все по-ненужни. "На това станахме свидетели още със създаването на ChatGPT 3,5, но сега, особено с ChatGPT 4о наистина можем да кажем, че това е така. И като го съчетаем с платформата GitHub, която има 500 000 свободни отворени кода за различен тип приложения и архитектура, ChatGPT 4о ще може не просто да генерира код, а да открие грешката в нашия код или по задание да създаде код", обясни доц. Тодорова.

От следващата седмица Microsoft пуска асистента Copilot в Windows 11. В презентационното видео на продукта разработчиците демонстрират как потребителят получава имейл, Copilot отваря и прочита имейла, в който има запитване за презентация, която е трябвало да бъде получена в същия ден. "Той намира тази презентация, редактира я и я връща  по имейла. Copilot прави това автоматично, без запитване и задание", отбеляза Мариана Тодорова.

Според нея пускането на подобни продукти ще доведе до много грешки и хаос. "Ще има стотици грешки, липса на комуникация, ще се водят дела. Рано е за това, просто не сме подготвени", смята футурологът.