Една от най-големите борси за криптовалута FTX се срина, сривайки целия пазар на криптовалута. Какво ще се случи след това и струва ли си да купите биткойн сега? Авторът на статия в The Atlantic Уил Готцеген смята, че този срив на пазара на криптовалута не е като другите.

Когато разговарях със Сам Банкман-Фрид преди три седмици, той беше истинското златно момче на индустрията на криптовалутите. Този ексцентричен 30-годишен ръководи една от най-големите империи в областта на криптовалутите, която беше оценена на около 15 милиарда долара. През последните няколко години той е приятел с Бил Клинтън, позира за корицата на списание Fortune и дори успя да превърне името си в начална абревиатура - SBF. Към края на нашето интервю от час и половина Банкман-Фрайд намекна небрежно за реалното състояние на своите финанси. "В интерес на истината значителна част от моето богатство в момента е неликвидно“, каза той. Що се отнася до причините, поради които предишните му щедри политически дарения са изчезнали през последните няколко месеца, той не беше ясен за тях: "Има ограничения за това, което мога да дам – засега“.

Както се оказа, това все още е много меко казано. Тази седмица, само за един ден, Bankman-Fried загуби почти цялото си състояние - както Bloomberg каза, това беше "една от най-големите загуби на състояние в историята". Най-големите компании, които той е управлявал преди – борсата за криптовалута FTX и хедж фондът Alameda Research – изпаднаха в почти пълна несъстоятелност за една нощ. След това те обявиха фалит - заедно с "около 130 други свързани компании", работещи под егидата на Bankman-Fried. До петък – по ирония, която всички чувстваха – Джон Дж. Рей, адвокатът, който ръководи ликвидацията на Enron, беше новият главен изпълнителен директор на FTX.

Сривовете на криптовалутите вече са станали нещо обичайно. Но дори в една индустрия, известна със своята нестабилност, сривът на Bankman-Fried се оказа истински леден душ. В края на краищата той трябваше да бъде вундеркинд на крипто индустрията, един вид пророк, който един ден би могъл да внесе крипто в мейнстрийма. Всъщност Bankman-Freed настоя, че можете да се доверите на неговата борса, въпреки факта, че тази индустрия е известна с изобилието си от играчи и измамници. Сякаш за да подсили този аргумент, FTX спонсорира бейзболни съдии от Висшата лига, рефери, които подкрепят справедливостта и справедливостта. В статия, която сега е извадена от интернет, рисковият капиталист на Sequoia нарече Bankman-Fried 100% "бъдещ трилионер“, отчасти благодарение на мащаба на неговата визия за бъдеще, в което търговията с биткойни е толкова лесна и популярна, колкото пазаруването в Amazon.

Но изглежда, че сега криптото е готово да навлезе в мейнстрийма, по-малко от всякога. Въпреки че крипто губи стойност през последните няколко месеца, мечтата за крипто, както първоначално беше създадена след финансовата криза от 2008 г., все още живее в хората: част от причината за съществуването на блокчейна беше да премахне алчните банкери от верига и създават по-доверителни отношения между страните по сделката. Сега, през 2022 г., пазарите на криптовалута се контролират от индустрия, която е доказала многократно колко подобна е на съществуващата финансова система. До есента на тази година изглеждаше, че доста значителна част от обществото постепенно започва да се доверява на тази индустрия. Лудориите на Банкман-Фрид върнаха времето назад и това, което изглеждаше като зима, започва все повече да прилича на ледников период.

Представете си, че вашата дебитна карта внезапно е спряла да работи, защото ръководителите на вашата банка са решили да направят високорискови транзакции с вашите пари, докато се опитвате да платите за хранителни стоки в магазина. Това е толкова ясен аналог на това, в което сега е обвинен Банкман-Фрид. (Самият той отказа да коментира това.)

Падането започна със статия в CoinDesk, написана от репортера Иън Алисън, който предположи, че компаниите на Bankman-Freed са много по-взаимосвързани, отколкото някой си е представял. Вместо да държи средства в долари и дългове, империята Bankman-Fried държеше пари в собствената си криптовалута, която, разбира се, работи само докато същата валута остава стабилна. Случайно се случи, че конкурентът на FTX Binance, воден от най-богатия човек в света на криптовалутите, китайският милиардер Чангпенг Джао, имаше криптовалути на стойност няколко милиарда долара в собствения си баланс. И след публикуването на статията в CoinDesk, Джао обяви, че планира да изтече всичко.

Ето как доминото започна да пада. След съобщението на Джао, FTX имаше сериозни затруднения при изплащането на средствата, които клиентите искаха да изтеглят. Изведнъж компания, която не толкова отдавна струваше 32 милиарда долара, дължеше на клиентите си 8 милиарда долара. От самото начало Джао каза, че Binance ще купи FTX за стотинки, но той се отказа от покупката веднага щом прочете финансовите отчети. FTX никога не е била банка. Клиентите ще бъдат големи късметлии, ако успеят да върнат поне част от парите си в съда по несъстоятелността през следващите няколко години и е възможно Bankman-Fried да се сблъска със сериозни правни последици.

През изминалата година няколко големи крипто компании се сринаха наведнъж, но мнозина вярваха, че Bankman-Fried и неговият екип ще поемат ролята на господари на ситуацията и ще се опитат да легитимират криптовалутата, като възстановят нейната репутация. Но се оказа, че в тази ситуация няма нито господари, нито някаква длъжност. Крахът на империята Bankman-Freed трябва да бъде сигнал за събуждане не само за индустрията, която направи империята му възможна, но и за милионите хора, които са избрали да залагат на крипто през последните няколко години. Централизирани борси като FTX – очевидно най-лесният начин за инвеститорите на дребно да си проправят път в пространството на криптовалутите – все още носят огромни рискове с всичките ви пари.

Но проблемът тук е много по-фундаментален и не е просто загуба на няколко долара. Криптовалутите се основават на идеята, че не можете да вярвате на банките с парите си, че хората трябва да могат да държат парите си някъде, някъде малко по-сигурно, отколкото под матрак. И докато технически все още можете да го направите, няма гаранция, че стойността на вашите крипто притежания няма един ден да падне до нула поради действията на няколко нахални милиардери, които имат неоправдано силно влияние върху пазара. Ясно е, че това е ужасна сделка и е предателство на мечтата за крипто-утопия - визия за бъдеще без мътни посредници.

Дори легионите от криптоскептици, които сега се радват на възможността да кажат "Казах ти“, признават, че тази пролет индустрията блесна с потенциална енергия. "Дойдохме твърде рано“, гласи една популярна крипто мантра и нейното послание е, че въпреки крехкостта на цялата тази система, въпреки безмилостното усещане, че всичко може да се разпадне всеки момент, един ден ерата на крипто наистина ще настъпи. Крахът на Bankman-Fried и повече от вероятният колапс на много други фирми в близко бъдеще значително подкопават тази надежда. Сега стана много трудно да си представим бъдеще, в което криптовалутите ще имат поне част от влиянието, което имаха само преди шест месеца.

Криптовалутата със сигурност ще оцелее под една или друга форма, но бъдещето на криптовалутите като институция – такава, която един ден може да дестабилизира банковата система или поне да работи успоредно с нея – никога не е било толкова призрачно.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ