Животът е най-удивителното нещо, появило се след Големия взрив, но никой не знае как всъщност се е появил във Вселената. Има много видове същества, но човекът със сигурност стои на върха на света. Ние сме господарите на биосферата, тези, които управляват безброй безмозъчни същества.

Земята имаше късмета да стане мястото, където се е зародил животът и преди хиляди години на нея са се появили разумни хора. Раждането на човечеството даде на планетата нов владетел и хегемон и в същото време я направи цивилизована. Но хората отдавна мечтаят да се противопоставят на основния закон на природата, който винаги върви ръка за ръка с живота: смъртта.

Вярвам, че всеки разбира този закон: животът винаги е свързан със смъртта и независимо дали е разумно или не, никой не може да избяга от края. От деня, в който се родим, ние сме обречени на смърт в бъдещето. Неразумният живот се подчинява на законите на природата и спокойно посреща смъртта си, но разумните хора имат свои собствени мисли и чувства и, естествено, не искат да умрат толкова бързо.

Затова от дълбока древност до наши дни не са липсвали дръзнали да предизвикат съдбата. Например, първият император на Китай, Цин Шихуан, търсеше вечен живот, но това в крайна сметка сложи край на династията, която той основа. Император Тайдзун от династията Тан търси път към безсмъртието през последните години от живота си. Всички те обаче се провалиха в крайна сметка и той не можа да избяга от края.

Когато човечеството навлезе в ерата на научно-техническия прогрес, учените видяха силата на науката. Тя е способна да разгадае мистериите на всичко съществуващо и на Вселената. Така че може ли науката да открие тайната на живота и да наруши този неизменен закон, давайки на хората безсмъртие? За да осъществят тази мечта, учените отдавна търсят ключа към вечния живот.

За да постигне дълголетие, първо трябва да открие тайната, която води до смъртта. В хода на множество изследвания експертите са установили, че теломерите в краищата на хромозомите постоянно се съкращават по време на обновяването на клетките, което е важна причина, която ограничава продължителността на живота ни. Въпреки това, въпреки че причината за смъртта вече е открита, ние нямаме начин да предотвратим скъсяването на теломерите.

Разбира се, скъсяването на теломерите не е единственият фактор, който влияе върху продължителността на човешкия живот. Трябва да има други, които учените тепърва ще откриват и изследват. В допълнение към удължаването на живота чрез генно инженерство, някои изследователи се опитват да прехвърлят съзнанието в компютър, за да постигнат друг вид безсмъртие.

Мисля, че всеки разбира, че най-сложният и мистериозен орган в човешкото тяло е мозъкът, а най-мистериозното в мозъка е съзнанието. Учените все още не са съгласни какво е съзнание. Но въпреки че не можем да разберем неговата същност, именно съзнанието е основната причина хората да се смятат за представители на разумния живот. Без съзнание не бихме били по-различни от животните.

Така че може ли прехвърлянето на ума наистина да работи? Учените смятат, че засега това е малко вероятно. Сега не знаем нищо за съзнанието и никой не може да познае дали то може да съществува извън човешкото тяло и дали е безсмъртно. Някои експерти твърдят, че дори ако съзнанието може да бъде прехвърлено от човешко тяло, то няма да е безсмъртно. Съзнанието също има продължителност на живота. То и тялото са взаимозависими. Когато тялото умира, съзнанието вероятно умира с него и следователно не може да бъде прехвърлено в друг "съд".

Разбира се, изследването на мистериите на живота е само началото. Днес никой не може да каже с абсолютна сигурност, че с помощта на технологиите е възможно да се постигне безсмъртие, което нарушава законите на Вселената. Освен това учените смятат, че дори да успеем да постигнем вечен живот, това ще донесе само нещастие на човечеството. Можем да преценим това въз основа на наблюдения на други същества с висока продължителност на живота.

Сп. Baijiahao