Джазът е една голяма метафора на свободата и на добрия музикален вкус. Това ни възпитава да изострим сетивата си към смислени произведения на изкуството. Това каза джаз изпълнителят Мирослава Кацарова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Изкуството е важно, защото ни кара да оценяваме естетично красивото и природно красивото, подчерта тя.  

Според нея отвъд сцената артистът не е изпълнител, а приключенец, защото се впуска в едно голямо приключение към крайната цел. "Това е едно безкрайно дълбоко пътешествие, свързано с всичките му познания,  цялата му креативност, с фантазиите му. Тук се включват всичките му способности и натрупаности, като прочетени книги, водени разговори, уловени моменти от света, чисто материални, вкусови и всякакви допири до нещо красиво и вдъхновяващо. Цялата тази съвкупност е невидима за хората, които идват да гледат или да слушат. Излизайки отпред на сцената, ти предлагаш и своята собствена оптика на човек, който вижда света по друг начин, под друг ъгъл“, обясни Мирослава Кацарова. 

Когато човек е артист, на сцената той е наблюдаван, изследван, самият той изследва себе си, допълни джаз изпълнителят. "Но това, което е интересно за джаза и за музиката, е, че когато излезеш на сцената, този интерес към Аз-а трябва веднага да бъде изключен, т.е. ти трябва да се бориш с егото си непрекъснато и да забравиш за него, за да можеш да бъдеш част от едно цяло, което се нарича музика“, каза Кацарова.  

Джаз триото Мирослава Кацарова, пианистът и композитор Мирослав Турийски и барабанистът и композитор Младен Димитров – диджей Мистър Муун, поставят началото на поредица бутикови концерти на 19 април от 20.30 часа в Sofia Live Club. Концертът носи заглавието BLUETRONIC и ще включва аранжименти с електронно звучене на песни от и на Мирослава Кацарова. "Джаза и електронните бийтове ще ги свирим на живо, като допълним към тях електронно генерирани звуци, асоциативни, извикващи различни образи в съзнанието“, допълни джаз изпълнителят.