Самоков притежава огромен потенциал. Това каза културният деец и общински съветник на Самоков Миролюба Ташова в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус" във връзка с културния живот на града. 

"Когато говоря за културата на Самоков, първото нещо, което казвам, е, че името му е един забележителен културен факт, който отразява възникването и развитието му. Името на Самоков идва от "самокови“, което означава "сам кове“. Градът е способен да изкове сам какво ли не", каза тя.

Общинският съветник обясни, че самоковци са много талантливи хора, които имат развит усет за култура, но не успяват да го приложат в собствения си град. 

"Културният живот в Самоков е доста парадоксален, защото се сблъсква с народопсихологията на самоковеца. Самоков притежава огромен потенциал, а гражданите на града се представят пред целия свят, във всякакви сфери, но на тях им е много трудно да правят култура в собствения си град. Доста по-трудно им е да се заявят и да покажат какво правят", обясни Ташова.

Тя сподели, че от общината организират LAGO FEST, който има за цел да вдъхновява младото поколение в града, запознавайки го с различни артисти. 

"Организираме фестивала LAGO FEST, който се провежда през юли месец в туристическата градина. Идеята е да поканим млади и алтернативни артисти, които да дадат достъп до самоковските младежи и да им покажат какво правят, а те, от своя страна, да могат да с е докоснат до тях. В Самоков имаме много талантливи младежи, които се занимават с музика, рисуване и др", каза още тя.

Тя сподели, че с младежите на Самоков обикалят света, където освен, че представят града, успяват и да почерпят житейски опит. Ташова смята, че пътувайки, младите хора успяват да се вдъхновят да постигат своите мечти.