"Днес аз не се чувствам гост на този фестивал, а се чувствам като завръщащ се вкъщи. С този град, с този фестивал, с тази зала, с тези хора зад мен ме свързва много голяма история, затова съм изключително развълнуван!“. С тези думи министърът на културата Найден Тодоров се обърна тази вечер към публиката, която препълни залата на Доходното здание на официалното откриване на 62-то издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе, съобщават от Министерството на културата. Заедно с него фестивала откриха вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Русе Пенчо Милков.

"Безсмислено е да говоря какво е значението на "Мартенски музикални дни“ за България. Безсмислено е да говоря, че българската музика днес не би била това, което е, ако не бяха "Мартенските музикални дни“. Затова искам да благодаря на Община Русе за тази многогодишна подкрепа още от създаването на фестивала. Искам да благодаря и на г-жа Ива Чавдарова за чудесата, които прави. Във време, в което всичко по

света сякаш се руши, тук има един диамант, който продължава да блести!“, сподели в емоционалното си обръщение министър Тодоров и добави: "Мартенските музикални дни“ са символ на много повече – не само на високо музикално качество, не само на този блестящ състав, който ще чуем тази вечер. "Мартенски музикални дни“ са също така символ и на развитието на българската музика. Защото, ако се загледаме назад в годините, в програмата на фестивала, винаги този фестивал е бил свързан и с българските композитори, и с новите български произведения. Българските композитори са чакали този фестивал, за да се чуе тяхната музика. И ето – тази традиция отново продължава с откриването на фестивала с ново българско произведение.“, изтъкна министърът на културата. По думите му "Мартенски музикални дни“ е фестивал, който не само довежда най-добрата музика от света в България, но и фестивал, който е причината за развитието на българската музика. "Благодаря на Русе, благодаря на Вас, благодаря на прекрасните музиканти и успех на маестро Табаков!“, каза в края на приветствието си министър Тодоров.

"Мартенски музикални дни" се провеждат с традиционната подкрепа на Министерството на културата. Официалното откриване е със световната премиера на балета "Калиопа“ в концертното изпълнение на оркестъра на Държавна опера - Русе под диригентството на автора Емил Табаков. Най-новата творба на големия ни композитор и диригент е посветена на родния му град Русе. Автор на либретото на "Калиопа“ е някогашният балетен артист от трупата на Русенската опера Александър Малчев.

Малко преди началото на "Мартенските музикални дни“ министър Тодоров се срещна с кмета на Община Русе Пенчо Милков, с когото обсъдиха бъдещето на летището в Русе.

Биографията на министър Тодоров е неразривно свързана с Русе, където е бил диригент и директор дълги години на Държавната опера. През 2015 г. му е присъдено званието "Почетен гражданин“ на град Русе.

Тазгодишното издание на "Мартенски музикални дни“ включва общо 23 събития, от които 2 оперни спектакъла, 7 оркестрови програми и 14 ансамблови концерта с участието на артисти, ансамбли и оркестри от девет страни в Европа.