Най-романтичното пътуване - така може да се определи изминаванането на разстоянието от Септември до Добринище с Родопската теснолинейка. Тя е единствената действаща теснопътна железопътна линия в България с дължина 127 километра. По трасето се намира и най-високата гара у нас - Аврамово, 1267 метра.

Пътят между двете крайни гари се преодолява за около 5 часа, но е повече от атрактивно преживяване заради прелестните гледки към планините. Влакчето води пътниците в друг свят. Китни гари посрещат и изпращат малката композиция, която е единствената запазила откритите мостчета за преминаване от един в друг вагон. 

За друг интересен факт, за който малко хора се сещат, съобщават в страницата на Родопската теснолинейка:

Знаете ли колко са минералните води по пътя на теснолинейката? Може би няма в света друга жп линия, свързваща толкова много топли минерални извори... вижте!

Още на 10-тия километър от линията се намират Варварските минерални извори, които са втори по горещина в страната. Там има действаща минерална баня с вани и СПА хотел. Най-близката спирка е Марко Николов - на няколко стотин метра от тях.

Велинград е втората и най-известна точка с минерални води, неслучайно носи титлата СПА столица на Балканите! В града има и хотели, и обществени бани, и басейни, които работят през цялата година.

Другата по-малко известна минерална гара по пътя на влакчето е Якоруда - там, до жп спирка Якорудска минерална баня, се намират местните извори, чиято вода влиза в общинския плаж, минералната баня и съседния им СПА хотел. Водата е слабо минерализирана, приятна на температура. Спирката на влака се обслужва от всички влакове, а трите обекта са на 300 м от нея.

Още една локация, за която е малко известно, че е достъпна с теснолинейката, е разложкото село Елешница. В земите му също бликат минерални води, насочени към страхотен плаж. Теснолинейката спира на 6 км от селото - на спирка Ген. Ковачев, откъдето има път до селото. А отивайки към селото, по пътя има и още 1 минерално местенце, сгушено в гората, с гледка към река Места, предпочитано от мнозина за уединение и релакс, въпреки по-лошите условия.

Следващата известна СПА дестинация е село Баня в Община Разлог. Много често посетители на това курортно селце слизат на Банско, за да посетят Баня,  незнаейки, че теснолинейката обслужва селото и то си има спирка, носеща името Гулийна баня и обслужвана от всички влакове по линията.

Последната минерална точка е крайната гара Добринище със своите хотели, плаж, който работи целогодишно и минерална баня.