Нови изображения разкриват раждането на масивен айсберг в Антарктика, сравним по размер с остров Уайт. Айсбергът, наречен A-83, се простира на 380 квадратни километра и е с дебелина около 150 метра. 

Айсбергът се отдели от ледения шелф Brunt миналата седмица след появата на нова пукнатина, забелязана на сателитни изображения. Според British Antarctic Survey (BAS) океанските течения вече контролират движението на A-83, пише Meteo Balkans.

Пукнатини в ледения шелф Brunt

Леденият шелф Brunt, кръстен на уелския метеоролог Дейвид Брант, е претърпял отцепване на няколко айсберга през последните години. Този последен айсберг се разцепи, след като вертикална пукнатина се сля със съществуваща хоризонтална пукнатина, наподобяваща ножица, режеща хартия. 

Хоризонталната пукнатина, известна като Halloween Crack, беше открита на 31 октомври 2016 г., докато вертикалната пукнатина, дълга 14 км, беше забелязана едва на 26 април тази година. Експерти, използвайки сателитни и GPS данни, потвърдиха окончателното раздяла в ранните часове на понеделник, 20 май.

"Това отелване се очакваше от появата на Halloween Crack преди осем години“, каза Оливър Марш. "Това намалява общата площ на ледения шелф до най-малката степен от началото на наблюдението.“ 

Естествени процеси са образували пукнатините

Ледените рафтове са плаващи ледени платформи, свързани със земна маса, намиращи се в полярни региони като Антарктида и Гренландия. Въпреки че топенето на шелфовия лед е свързано с глобалното затопляне, се отбелязва, че пукнатините, водещи до айсберг А-83, са се образували чрез естествени процеси.

Според Марш, отделянето на айсберга е резултат от движението на шелфовия лед Brunt към McDonald Ice Rumples, фиксирана точка на морското дъно. 

"С течение на времето това създаде напрежение на огъване в леда на север от пукнатината на Хелоуин, което се увеличи, докато надхвърли критичната стойност“, каза Марш. "Този ​​тип отелване е само един от механизмите, чрез които ледената покривка губи маса, за да остане в баланс с целогодишния снеговалеж.“

Изследователска станция за мониторинг

Шелфовият ледник Brunt също е домакин на изследователската станция Халей VI, която е от решаващо значение за мониторинга.  

През 2016 г. експертите от BAS преместиха базата на 26 км навътре в сушата, за да избегнат отдалечаването й върху айсберг, който по-късно се отцепи през януари 2023 г. В момента без персонал, нов екип ще се върне в Халей VI през ноември.

Изследванията проведени тук са от решаващо значение, тъй като допринасят за нашето разбиране за изменението на климата, повишаването на морското равнище и атмосферните явления.

Чувство на натиск

"Въпреки че отцепването на айсберга е нормално, шелфовият лед Brunt изпитва същия натиск, както другаде около Антарктида, включително условия на слаб морски лед. Когато има по-малко морски лед, ледените рафтове са по-изложени на дестабилизиращ вятър и вълни“, отбелязва НАСА .

"Останалата част от Brunt все още се държи на McDonald Ice Rumples. Но новият айсберг A-83, заедно с айсбергите A-74 и A-81, които се отцепиха през последните години, значително намалиха площта на ледения шелф от началото на 2021 г.“

Бъдещето на ледения шелф Brunt 

Кристофър Шуман е глациолог от Университета на Мериленд, базиран в Центъра за космически полети Годард на НАСА.

"Тъй като ледените рафтове стават все по-малки и по-малки, те стават по-уязвими към екстремни събития, които могат, както в случая с ледения шелф Glenzer/Conger, да доведат до дестабилизация и пълна загуба на плаващата ледникова ледена зона“, каза Шуман.

НАСА отбеляза, че леденият шелф Brunt все още има фрактури на повърхността си, като Chasm 2, които ще продължат да играят роля в еволюцията на ледената платформа. "Данни от Landsat, събирани целогодишно, заедно с прозрения от други сензори, ще помогнат на учените да осмислят това бъдеще.“

Повече за ледения шелф Brunt 

Леденият шелф Brunt се намира край бреговете на Антарктика в морето Уедел. Простира се от Coats Land на запад до Queen Maud Land на изток. 

Леденият шелф е особено интересен за учените поради динамичния си характер. Постоянно се променя поради процеси като отелване и образуването на айсберги като A-83.

Тези събития биха могли потенциално да променят драстично ландшафта на шелфа и да имат последици за глобалните морски нива, въпреки че самият леден шелф, тъй като вече е на повърхността, не допринася за покачване на морското равнище, когато ледът се отчупи.