Крал Чарлз посети църквата в Сандрингам в първото си публично излизане, откакто Бъкингамският дворец обяви диагнозата му рак.

Кралят помаха на членове на обществеността, докато вървеше пред църквата "Св. Мария Магдалена" със съпругата си, кралица Камила, съобщи BBC.

В събота 75-годишният крал благодари на хората за тяхната "подкрепа и добри пожелания“ след новината.

Той каза, че всички засегнати от рак знаят, че "такива добри мисли" са "най-голямата утеха и насърчение".

Около 100 доброжелатели се събраха в неделя, когато кралят влезе в църквата в Сандрингам, разговаряйки накратко с преподобния каноник д-р Пол Уилямс.

Тълпи се събраха около портите на частния имот, но не им беше позволено да влязат в територията, която е затворена за обществеността до Великден.

Крал Чарлз напусна Кларънс Хаус, Лондон, за резиденцията си в Норфолк във вторник, придружен от кралицата. Най-малкият му син, херцогът на Съсекс, беше долетял от САЩ за кратко посещение по-рано същия ден.

Ракът на краля беше открит, докато той беше на лечение в Лондон за увеличена простата през януари.

Въпреки че видът рак не е разкрит, дворецът потвърди, че не е рак на простатата.

Крал Чарлз се оттегли от всички публични задължения, докато се лекува, като висши членове на кралското семейство - включително кралица Камила и принцът на Уелс - поеха неговите задължения за някои събития.

В благодарственото си послание кралят написа: "Също толкова окуражаващо е да чуя как споделянето на моята собствена диагноза помогна за насърчаване на общественото разбиране и хвърли светлина върху работата на всички онези организации, които подкрепят пациенти с рак и техните семейства в Обединеното кралство и широкия свят.

Доживотното ми възхищение от тяхната неуморна грижа и отдаденост е още по-голямо в резултат на моя личен опит“, каза крал Чарлз III.