Екип учени от Южна Корея успя да постигне 100 милиона градуса по Целзий в реактора за термоядрен синтез на корейското "изкуствено слънце“, което е седем по-високо от температурата в ядрото на Слънцето. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

С това се подобрява рекорда на задържане на температурата на плазмата от 2021 г., когато продължителността е била 30 секунди. "Целта е през следващите няколко години това време да се увеличава постепенно, за да се тества устойчивостта на материята, използвана за конструкцията на ядрения реактор“, обясни доц. Тодорова.

Целта на експеримента е създаване на ново поколение ядрени реактори, които са по-безопасни и по-ефективни. "Количеството енергия, което се отделя при нормална ядрена реакция и при термоядрената, е много по-голямо при много по-малък ресурс“, поясни футурологът.

Проектът е наречен "Tokamak Toke“ заради формата на поничка на реактора.

Следващата голяма цел е да се симулира малко изкуствено "слънце“. "Това е план "Б“, когато след милиарди години нашата звезда започне да изстива, или ако колонизираме Марс или Луната. Вероятно в далечно бъдеще чрез подобни изкуствени "слънца“ хората ще могат да преповторят нашата атмосфера, климат и да създадат условия за нов живот“, обясни Мариана Тодорова.