Виждаме ги всеки ден - следите, които самолетите оставят по небето. И докато повечето хора не им обръщат особено внимание, за някои те са от изключително значение. Защото в тях прозират мащабен заговор за контрол над човечеството. 

Подпухналите бели следи са съставени предимно от вода, но все по-голям брой хора погрешно вярват, че те са доказателство за нещо зловещо, което се случва, пише BBC.

Някои смятат, че злонамерени сили пръскат населението с опасни химикали - така наречените кемтрейлс - за цели, които не са нито напълно ясни, нито последователни.

Какво всъщност представляват белите следи?

Следите се образуват, когато водните пари и фините частици сажди от горящото реактивно гориво замръзват в ледени кристали. При ниска влажност на въздуха кристалите просто се разсейват. При по-висока влажност те продължават да съществуват и в крайна сметка създават видими следи от пара върху големи части от небето.

 

Тези разлики във влажността обясняват защо някои самолети се виждат да произвеждат следи от пара, докато други не.

Как започва конспиративната теория?

Според привържениците на конспиративната теория, следите, които самолетите оставят, са всъщност резултат от разпръскване на отровни химикали. Това ставало по нареждане на елита, тайно управляващ света. Целта била да се забавят климатичните промени, а освен това да се контролират, разболяват и отравят хората, като тази идея се наложила още през 90-те години.

Първоначално вярващите твърдяли, че спрейове, съдържащи токсичен метал, барий, се използват или за успокояване, или за намаляване на населението.

Но идеята се развива с годините, което означава, че днес има няколко направления на теорията за кемтрейлс.

През последните години хората разшириха обвиненията си, твърдейки, че контралейките се използват за разпространение на Covid-19 , разпространение на ваксини, иницииране на "контрол на ума“, намаляване на населението или смътно насърчаване на "нов световен ред“.

Доказателства за тази теория нейните последователи откриват в някои свои наблюдения: например, че следи остават след самолетите дори и по напълно безоблачно небе. Или пък, че някои самолети нямат подобна “опашка", а при други тя остава много дълго. Има и снимки, на които следите те прекъсват, ту се появяват на почти еднакви интервали. За последователите на теорията за кемтрейлс това е явно доказателство, че пилотът през определен период от време натиска копчето, с което се изсипват отровите.

Феноменът е международен, с последователи в Обединеното кралство, Европа, Австралия и Северна и Южна Америка - всъщност навсякъде, където летят търговски или военни самолети. И е подкрепен от няколко известни личности и популярни влиятелни лица в социалните медии.