Областният управител Кирил Стоев даде официален старт на двудневния Църногорски събор "В сърцето на Граово“. Събитието се провежда под неговия патронаж, а в първия ден на събора се събраха стотици гости от близо и далеч.

"Намираме се на свято място - на манастирските ливади на четвъртия по посещаемост в страната духовен храм - Църногорски манастир "Св. Св. Козма и Дамян“. Искрено благодаря за гостоприемството на игумена на манастира архимандрит Никанор“, заяви Стоев. И добави, че векове наред това, което ни е съхранило като народ е вярата! "Уникално за нашия регион е Краищенското Светогорие, което има множество църкви, манастири и храмове. Имаме потенциала да се превърнем в център на поклоническия и културен туризъм в Европа, така както в Атон идват посетители от цял свят“, сподели губернатора на Перник и приветства с "Добре дошли“ група изпълнители от Молдова, както и фондация "Български дух“, основана от бесарабски българи.

"Истинските богатства на нашата култура, съкровищницата завещана от предците ни са фолклора, традициите и обичаите, които ние днес и утре пресъздаваме тук, за да ги предадем и на децата си. Това е нашият корен, любовта към родното и истинското родолюбие, което пазим в сърцата си“, каза още Стоев.

Със словото си към гостите, областният управител не пропусна да отбележи особеностите на Граово, като изтъкна, че трябва да се гордеем с ненадминатите гласове и бързите си народни хора, най-популярното, сред които е граовското хоро.

"Имаме абсолютното право да смятаме, че днес всички ние пресъздаваме един празник, който събира. Събира ни обичта към родното и всичко онова, с което можем да се гордеем. Грънчарското колело от село Бусинци, Трънско; една от първите занаятчийски школи в България; кулинарните традиции, които ще имаме възможност да видим и опитаме, благодарение на читалищни дейци от региона; поминъкът, пресъздаден чрез изложението на Обединени български животновъди; Алеята на занаятите, където ще видите производители и занятчии от региона. Над 700 изпълнители ще се качат на сцената на Църногорския събор "В сърцето на Граово“, сподели Кирил Стоев.

Областният управител даде началото на четвъртото издание на Църногорския събор с една мисъл на Константин Иречек, която сподели и на колоквиума, проведен на тема "Пътят към Храма“: "Особен край, див като Кавказ“. "Вярвам, че всички тук събрани, сме способни да запазим "дивото" и да облагородим нужното, за да го представяме на света подобаващо! Имаме какво да покажем на света и с гордост трябва да го заявим, каза Стоев.

Губернаторът поздрави Негово Величество Симеон Сакскобурготски като му връчи специален плакет със символите на шестте общини в област Перник, в знак на благодарност за оказаната чест да бъде гост на събитието.