Кирил Маричков се оттегля от турнето на "Фондацията" в САЩ. Прибира се в България заради здравословни проблеми и необходимостта от лечение. Новината бе съобщена на страницата на "Фондацията" във Facebook. 

От поста става ясно, че Кирил Маричков е претърпял инцидент още преди тръгването за турнето. По време на част от концертите изпитвал "огромни болки", но въпреки това настоявалл да свири, се казва още в поста. 

В последните дни обаче неразположението станало нетърпимо. За прибирането към България бил осигурен придружител и помощник. От "Фондацията" обмисляли да прекратят турнето, но Маричков настоял то да продължи. 

Целият пост:

Здравейте, приятели! До този момент ние от Фондацията" направихме три концерта в Канада и два в САЩ. Още в България, точно преди да тръгнем за Америка, Кирил Маричков претърпя инцидент. Успя с цената на огромни болки да свири и пее до този момент, но сега болките станаха нетърпими и по препоръка на лекари, се налага да се върне в България за лечение. Осигурихме му придружител и помощник за полетите и се надяваме всичко да бъде благоприятно! Мислехме да прекратим турнето, но той ни помоли да продължим. Би бил щастлив хората да пеят песните му преди неговата 80 г. , а ние обещахме да му изпращаме видеа с пеещата публика. Нека всички, изпитващи респект към него, да изпеем негови песни заедно, тук в Америка. Това ще го направи истински щастлив. Той толкова искаше да направим тези концерти, че това е най-малкото, което можем да направим за него в този момент. Ще изпълним заръката и турнето продължаваме: Мастър Иван Лечев (ФСБ), Славчо Николов (Б.Т.Р.), Венко Поромански (Те) и Дони. Ние ще изпеем песни на Кирил Маричков и “Щурците", както и песни на групите, от които произлизаме. До скоро приятели и нека се помолим са оздравяването на нашият приятел и учител Кирил Маричков! “Фондацията"