Пловдив оживява в нов български филм, създаден от режисьор Стивън Люис Симпсън. Репортер на Plovdiv24.bg разговаря със създателя на лентата "Ретроспект". Официалната му премиера за България ще бъде на 3 май и е като подарък за Великденските празници на всички любителите на седмото изкуство.

Сюжетът му е наистина интересен. Става въпрос за бивш оперативен работник, който е убеден, че чужденец, който е негов съсед, е отговорен за изчезването на чуждестранен пътник в страната. Всичко в историята се усложнява, когато пра-племенницата му започва да се среща с него.

Оказва се, че историята е вдъхновена от истинска личност, която режисьорът е познавал в годините назад.

Двете главни роли са поверени на обичания пловдивския актьор Симеон Алексиев и бижуто на музикалната и оперна сцена Керана. Интересното е, че Алексиев е с над 50-годишна кариера в сферата, а за Керана това е филмов дебют.

"Кастингът беше по-лесен отколкото си мислех. Когато го пишех, за ролята на Деси си мислех за Керана. Ние с нея се познавахме, приятели сме от повече от 6 години. Тя има невероятен звезден потенциал. Никога не съм срещал друг човек с такава харизма. Симеон е невероятен. Той направи точно това, което исках. Способността му да се адаптира е възхитителна. Той разбра героя си извън рамките на сценария и не ми трябваше да му обяснявам посоката", сподели Симпсън.

Самото заглавие на филма е обвързано с персонажа на Керана и нейната любовна дилема във филма.

Любопитно е, че режисьорът е решил да купи една от къщите в Стария град и да я превърне в основно място за разказване на историята.

"Търсих да купя някъде в Пловдив от доста време. Попаднах на тази много голяма порутена къща в Стария град. Хората избягваха да я купуват, защото е сериозна инвестиция. Не знам дали бих я купил само за себе си, но когато я видях, разбрах, че е идеалното място героят да живее в нея. Беше пълна с мебели и дрехи на хората, живели там преди. Много обичам да чувам, когато хората влязат вътре и възкликнат, че мебелите са тези, които прародителите им са имали. Това им връща спомени. Така разбрах, че всичко е автентично.", разказа той.

Симпсън допълни, че най-важното за него е зрителите на филма да се забавляват, докато го гледат и е убеден, че няма да е поредният филм с предизвестен край. 

Той не знае още, дали филмът ще има продължение, но със сигурност има потенциал за такова.

При разговора ни стана ясно, че вече е написан и следващият му филм, който пак ще бъде трилър и действието отново ще се развива в България.

Режисьорът даде съвет на всички, желаещи да упражняват тази професия.

"Най-важното за всеки, който иска да е режисьор или продуцент, е да премине във всяка роля при създаването на продукт. Ако искате да сте добър режисьор и не сте готови да се откажете от всички други неща в живота, за да преследвате това, то тогава не опитвайте.

Тук в Пловдив се затруднявам да намеря млади хора, които искат да имат кариера във филмовия бизнес. Много хора ми казват, че това е нещо невъзможно за тях. Искам да обясня на хората, че е възможно. Лично аз предпочитам да направя това, отколкото да работя в Call center."

Целият интересен разговор с филмовия режисьор Стивън Люис Симпсън можете да видите във видеото.