Принцесата на Уелс Кейт Мидълтън се извини, че е пропуснала последната репетиция в събота преди парада Trooping the Color в чест на рождения ден на краля, пишат от Yahoo News.

Кейт, която е почетен полковник от ирландската гвардия, пожела на полка успех, докато се възстановява от рак.

"Да бъда ваш полковник остава голяма чест за мен и много съжалявам, че не мога да участвам тази година с вас", пише тя в писмото, споделено от ирландската гвардия в социалната медийна платформа X. "Моля, предайте извиненията ми на целия полк. Надявам се, че ще мога да ви представлявам още веднъж много скоро."

Годишният военен парад се провежда всеки юни и отбелязва официалния рожден ден на монарха. Крал Чарлз III ще наблюдава церемонията на 15 юни.

Все още не е ясно дали Кейт ще присъства на церемонията следващия уикенд. Тя е подложена на химиотерапия за неуточнен вид рак, за който обяви самата тя през март в социалните мрежи. Принцесата почти не разкри подробности за заболяването си, което беше открито след коремната й операция.

Кралят също се лекува от рак, но се върна към обществените си задължения. Тази седмица той присъства на възпоменателните тържества по случай 80-ата годишнина от Десанта в Нормандия, с който се нахлу в окупираната от нацистите Европа на 6 юни 1944 г.

Trooping the Color е 260-годишна традиция, при която войски в пълна парадна униформа дефилират покрай краля с тяхното церемониално знаме, известно още като техния "цвят".

Чарлз III вероятно ще пътува до събитието с карета с кралица Камила и се очаква да гледа церемонията седнал на подиум, а не на кон, както беше миналата година.

Около 8000 души гледаха в събота как ирландските гвардейци в яркочервените си туники и шапки от меча кожа маршируваха във формация на парада на конната гвардия в централен Лондон.

Военен оркестър изсвири националния химн и 240 коня маршируваха като част от учението, което включваше и талисмана на полка, ирландски вълкодав, наметнат в червена пелерина, воден през площада от водача си.

Събитието в слънчевия, но хладен ден беше много по-различно от миналата година, когато най-малко трима гвардейци припаднаха в жегата.

Ирландските гвардейци написаха в X, че са трогнати от писмото от Кейт и й пожелават бързо оздравяване.

Кейт наследи съпруга си, принц Уилям, като полковник от полка през 2022 г., след като той беше назначен за полковник от уелската гвардия.