7 дни остават до началото на фестивала "Златна роза“ във Варна. 12 пълнометражни филма ще се състезават в конкурса за пълнометражно кино. Един от тях е българското предложение за наградата "Оскар“ – "Уроците на Блага“ на легендарния Стефан Командарев. Подробности за конкурса даде Кремена Димитрова, член на селекционната комисия на Нациналния филмов център, в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Лентата "Чума“ по разкази на Йордан Йовков също ще може да бъде видяна на фестивала. Очакват ни също "Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров и "Диада“ на Яна Титова, който разисква теми, близки до тийнейджърската аудитория.

Рекорден брой филми се състезават в категорията за късометражно кино – 25 ленти. За пръв път тази година в конкурса участват дипломанти от Нов български университет и НАТФИЗ. Фестивалът не показва единствено филми, финансирани от Националния филмов център, а е посветен на българското кино изобщо. Независими ленти могат да участват, ако минат прегледа на селекционната комисия, както и копродукции.

По думите на Димитрова, киното е преживяване, което стига нови висини, когато е споделено с другите членове от публиката в залата. "Не само ефектите, които дори твърде много вече се използват в лентите, привличат хората в салоните. Става дума за съпреживяване на историята съвместно с аудиторията, за споделено преживяване“, коментира още Димитрова.