Намесата на изкуствения интелект на пазара на труда е неизбежна и вече видима. Как неговото развитие ускорява и създава необходимост от съществуващите професии? Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

С навлизането на изкуствения интелект във всички сфери на човешка дейност много работни места ще бъдат рационализирани, т.е. съкратени. Статистиката показва, че изкуственият интелект създава много повече продукти с 50% от усилията, които влагат хората за това, и с 20% по-малко ресурси.

IBМ например вече са съкратили много от своите отдели и голям брой служители, работещи в маркетинга и рекламата. "Същевременно обаче те измислят нови продукти и приложения и ангажират нови софтуерни специалисти. Изкуственият интелект подпомага софтуерните инженери и всички такива компании скоростно назначават хора, които са продуктови мениджъри и отговарят за продажбите, просто защото в техния дневен ред се появяват много нови продукти. Бумът в технологията води до необходимост от хора, които просто ще опаковат, ще маркетизират, ще продадат продукта или услугата. Тези хора обаче също имат нужда от дигитална грамотност от ново естество и познаване на алгоритмите, т.е. това са нов тип кадри“, обясни доц. Тодорова.

"IBМ и Amazon твърдят, че хора, които никога не са рисували и нямат графични умения, или хора, които не умеят да пишат, но имат такова желание, благодарение на генеративните модели, създаващи визуални образи, като Midjourney и DALL·E, и с езикови модели, които създават текст, са били изключително успешни в продажби на изкуство, създадено от тях под формата на картини и на книги, които са написали. Стотици детски книги са създадени от ChatGPT и продадени от хора, които нямат талант в писането на приказки“, допълни футурологът.