Рискът от преждевременна смърт поради каквато и да е причина може да бъде намален с почти 20% чрез спазване на четири модела на здравословно хранене. Това заключение направиха авторите на ново изследване, пише CNN.  Хората, които внимателно се придържат към един от диетичните модели, които споделят пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения, е по-малко вероятно да умрат от рак, сърдечно-съдови заболявания, респираторни и невродегенеративни заболявания.

Резултатите от проучването, публикувани в понеделник в списание JAMA Internal Medicine, показват, че има много начини да се храните добре и да извлечете ползи за здравето, каза специалистът по превантивна и поддържаща медицина д-р Дейвид Кац, който не е участвал в проучването.

Хората често се отегчават от една и съща диета, каза съавторът на изследването д-р Франк Ху. "Това е добра новина", продължи той. "Това означава, че имаме много свобода да създаваме наши собствени здравословни менюта и диети, които могат да бъдат съобразени с индивидуалните хранителни предпочитания, здравословни условия и култура."

Дългосрочно проучване

Учените в продължение на 36 години проследяват хранителните навици на 75 000 жени, участващи в програмата за изследване на здравето на медицинските сестри, и 44 000 мъже, участващи в проучването за медицинско здраве. Никой от тях не е имал сърдечно-съдови заболявания в началото на проучването и много малко са пушачи. Всеки участник попълва въпросник за храненето веднъж на всеки четири години.

"Това е едно от най-големите и продължителни кохортни проучвания, изследващи препоръчителните диетични модели и дългосрочните рискове от преждевременна смърт и смърт от сериозни заболявания“, каза Ху.

Той и неговият изследователски екип попитаха участниците колко внимателно спазват четири здравословни диети, които са включени в американските диетични насоки.

Едната е средиземноморската диета, която набляга на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения, риба и зехтин. "Този ​​модел на хранене набляга на здравословните мазнини, особено на мононенаситените мазнини, както и на растителни храни и умерена консумация на алкохол“, каза д-р Ху.

Следващата здравословна диета е на растителна основа. Акцентира се върху консумацията на големи количества растителна храна, но се изключват животински храни и алкохол под всякаква форма.

"Дори няма място за относително здравословна храна като риба и някои млечни продукти“, каза Ху. Той добави, че подобна диета отхвърля консумацията на нездравословни растителни храни, като ястия с картофи.

"Следователно можем да си представим, че вегетарианците печелят повече с такава диета", отбелязва ученият. "А хората, които консумират много животинска храна и високо преработени въглехидратни храни, получават по-малко точки."

Харвард е разработил Индекс на алтернативното здравословно хранене, каза д-р Ху. Той използва най-надеждните налични научни доказателства за храни и хранителни вещества, които намаляват риска от хронични заболявания.

"Охотно включихме ядки, семена, пълнозърнести храни и също така препоръчахме намаляване на консумацията на червено и преработено месо и подсладени напитки", добави той. "Умерената консумация на алкохол е разрешена."

След съставяне и оценка на модела на хранене на всеки участник, те бяха разделени на пет групи или квинтили, според степента на придържане към един или повече модели на хранене.

"Квинтилът с най-високо качество на хранене има 20% по-нисък процент на смъртност по каквато и да е причина“, каза Кац, който оглавява True Health Initiative, организация с нестопанска цел, която той основа и включва експерти от цял ​​свят, посветени на превенцията. поддържаща медицина.

Те също така откриха намаляване на риска от смърт от определени хронични заболявания, ако човек подобри диетата си с течение на времето, каза Ху. Участниците, които са подобрили диетата си с 25% към по-здравословни диети, са имали 6-13% намаление на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и 7-18% от рак. Вероятността за смърт от невродегенеративни заболявания, като придобита деменция, намалява със 7%.

"Намаляването на смъртните случаи от респираторни заболявания е много по-голямо – от 35% на 46%“, каза д-р Ху.

Учените разчитат на самите участници за информация относно техните хранителни навици. Следователно проучването показва само връзка между хранителните навици и здравословното състояние, а не пряка причина и следствие. Но тъй като проучването е продължило много години, а диетичните проучвания са били провеждани на всеки четири години, това придава допълнителна тежест на неговите констатации.

Какви изводи могат да се направят от такова мащабно и продължително изследване?

"Никога не е късно да преминете към здравословна диета. Ползите от здравословната диета са много значителни по отношение на намаляване на риска от ранна смърт и премахване на различни причини за преждевременна смърт", заключи Ху.

"Хората имат много възможности за избор, когато става въпрос за създаване на свои собствени модели на здравословно хранене. Но без значение какъв вид диета искате да следвате, трябва да следвате общите принципи: повече растителни храни, по-малко червено месо, преработено месо, добавена захар и натрий."