Никога не е късно човек да се погрижи за себе си като да започне да спортува и да се храни здравословно. Това е още по-важно, когато навършим 40, защото умът и тялото малко или много започват да се поддават на умората, досадното ежедневие и стреса. 40-те са годините, в които да “успокоим топката", да се наслаждаваме на постигнатото и да отделяме повече време на себе си. Забравете бързите диети или изтощителните тренировки, защото тук с пълна сила важи максимата бързай бавно.

Активни и позитивни

С напредването на възрастта в тялото ви настъпват промени - увеличаване на теглото, забавяне на метаболизма, отслабване на мускулната маса, загуба на тонус и лесно изморяване. Макар това да звучи мрачно, поддържането на добра физическа форма може да бъде не само здравословно, но и приятно разтоварване от отговорностите на бита. Експертите препоръчват да заложите на интервални тренировки, редувайки кардио упражнения и почивки.

Опростете нещата. Вземете си въже за скачане за кардио сесия, използвайте леки дъмбели и ластици, правете основни упражнения като клекове, коремни преси и лицеви опори. Работете и повече върху гъвкавостта с упражнения за разтягане. Дори да отделяте само по 15 минути на ден, скоро ще усетите ползите - повече енергия и тонус, висока концентрация и продуктивност на работното място, а да не пропускаме и засилването на сексуалния апетит и издръжливост.

Силата на добрата храна

Добра идея е да намалите мазнините в ежедневната си диета за сметка на протеините. Те са полезни за мускулите след тренировка, увеличават чувството за ситост за по-дълго време и повишават енергийните нива.

Отлични източници на протеини са бяло месо, боб, леща, риба и яйца. Балансирайте диетата си със здравословни мазнин news pic 2
©
и, фибри, малки количества въглехидрати, плодове и зеленчуци. Гответе повече на скара или на фурна, вместо да пържите храната. Не забравяйте и за водата. Да останете хидратирани е също толкова важно, колкото и да се храните здравословно.

На чист въздух

Вместо да прекарвате обедната почивка пред компютъра, просто се разходете. Така ще увеличите крачките си за деня и ще се отървете от стреса. Отделете повече време за разходки в парка или сред природата - това е т.нар. активна почивка. Ако живеете близо до работа, защо да не отидете с колело? Открийте ново хоби - градинарство, плуване, риболов или нещо друго, което ви харесва. Увеличете времето, което прекарвате навън, и опитайте да намалите заседяването.

40-те години са идеалното време да започнете да изграждате здравословни навици, които да ви помогнат да се чувствате по-активни и по-здрави през следващите години. Това са всички онези малки, но полезни неща, с които да останете във форма и след 40-те години.