Когато става въпрос за опазване на ценности, от значение е да се намери необичайно скривалище. Това е особено важно, ако става въпрос за валута или бижута. Първата и най-важна стъпка при скриването на ценности е да се избегнат познатите и следователно най-несигурните места. 

Ето кои са те:

В обикновен сейф

Като цяло съхранението на ценности в сейф се смята за подходящо, но може да се окаже и погрешно, ако не се направи както трябва. Много е важно да изберете правилното място. Ако сейфът се вижда, рискувате крадците да го вземат със себе си. Най-добре е той да бъде на позиция, която не е толкова видна в дома ви или да бъде по-голям. Можете да изберете сейф, който се вписва в обстановката на вашата къща. 

Вази, саксии и библиотеки 

Празните вази и саксии са най-лошият избор в този случай, тъй като те са просто контейнери с отворен връх. Това означава, че са доста удобни за това, което искате да съхраните, но изобщо не са сигурни. Ако имате повече вази и пазите ценни вещи само в една от тях, някои престъпници може да пропуснат да проверят тази с предметите, но това все пак не е препоръчително. Рафтовете за книги също са често проверявани от тези, които влизат с взлом. 

В коша за пране 

И да не ви се вярва, кошовете за пране са едно от местата, в които нарушителите често надничат. Освен това, за тях е по-лесно именно тук да открият това, което търсят. Има и риск вие да забравите, че сте скрили нещо в дрехите си и да ги пуснете в пералнята заедно с това, което сте сложили вътре.  

Раница или куфар

Повечето хора имат поне по един куфар или една раница у дома. Когато не се използва много, може да изглежда като чудесно скривалище. Но това е само на първо четене. Ако някой нахлуе в дома ви, едно от нещата, които ще провери, е именно това. Ако все пак решите да запазите ценните си вещи в раница или куфар, по-добре ги приберете на тавана, тъй като крадците рядко се сещат да го посетят. 

Под матрака 

Съхранението на малка сума пари под матрака на леглото е позната практика за много хора. Всички са наясно, че това място не е сигурно, но е удобно решение, ако искаш да скриеш нещо. По-добрата алтернатива е да сложете скъпите си неща вътре в матрака, но и това не е идеалният вариант. 

Резервоарът на тоалетната 

Преди няколко десетилетия резервоарите на тоалетните бяха страхотни укрития, но в днешно време те са доста популярни. Според специалистите по кражби, престъпниците рядко ги пропускат. Освен това, тоалетните резервоари обикновено са лесно достъпни, а премахването на капака е въпрос на секунди. 

Фризер или хладилник 

Дори и да ви се струва, че този вариант е удачен, забравете го. Повечето крадци са запознати с този факт. Ако все пак решите да го изпробвате с ценни предмети, направете го в торба с храна, кутия или нещо друго. Просто се уверете, че тя няма да изглежда не на място в хладилника или фризера.

Под леглото

Ако някой е влязъл в дома ви, за да търси предмети или пари, със сигурност ще се отбие в спалнята. Много от нас смятат, че апашите не поглеждат под леглото, но това не е вярно. Бъдете сигурни, че ще проверят съдържанието на всички кутии, които намерят там. И неслучайно! Кутиите под леглото доста често съхраняват бижута, часовници или банкноти.  

Гардероб 

Гардеробът е едно от местата, които бандитите първо претърсват. Може и да ви се струва добро хрумване да поставите някое бижу или малка сума пари в някой джоб на сако или панталон, но ако забравите къде сте ги сложили, ще ви отнеме доста време да ги намерите след това. Ако все пак предпочитате да го използвате, можете да сложите предметите зад огледало или да използвате скрити ключалки, за да намалите шанса неоторизирано лице да получи достъп до тях. 

Чекмеджета

По някаква мистериозна причина много хора вярват, че ценностите им са в безопасност в чекмеджето. Ако сте от тях, трябва да знаете, че в повечето случаи крадците търсят първо пари и бижута в него. Съхраняването на важни документи и такива за самоличност в лесно достъпно чекмедже също е лоша идея (б.а. - помислете за нарастващия брой кражби на самоличност). Все пак има една опция, ако искате да поставите нещо скъпо в чекмедже, просто се погрижете да има фалшиво дъно. По този начин можете да заблудите повечето нарушители, като същевременно държите ценностите си под ръка, пише bTV.