Мушкатото е едно от най-популярните цъфтящи растения за лехите в градината и летния оазис на балкона у дома. И за това има основателна причина: то се предлага в многобройни цветове и форми. Мушкатото (познато още с латинското си име пеларгониум) расте бързо, цъфти обилно и продължително от пролетта до есента, не изисква особени грижи и е издръжливо.

Не е необходимо да сте специалист, за да вирее в дома ви. Това растение ще накара дори начинаещите градинари да се гордеят със себе си, ако спазват няколко прости съвета за отглеждането му. Експертите от Pelargonium for Europe (PfE) знаят точно какво е важно при засаждането и грижите за мушкатото.

Кое е най-подходящото време за засаждане на мушкатото?

Веднага щом настъпят първите топли пролетни дни, може да започнете да засаждате балконите и терасите. Но внимавайте с мушкатото, тъй като не понася добре студа. То трябва да се засажда само когато дневните температури редовно са над 10°C. Ако просто не можете да чакате, подгответе се да предпазите мушкатото от студа, ако е необходимо, съветва "Аз жената". Например когато температурата навън е ниска, растенията ви ще се чувстват по-добре на перваза на прозореца, на стената на къщата или под покрив, отколкото на парапета на балкона, където има течение, или в саксия на студената земя.

През нощта можете да защитите мушкатото от измръзване с градинска вълна, фолио с балончета или чаршаф. Въпреки това, ако отново стане много студено, трябва временно да поставите растенията си в защитено закрито помещение. Зимните градини, незамръзващите летни къщи или гаражите са подходящи убежища за спешни случаи, особено ако има естествена светлина.