SpaceX изстреля днес изключително успешната си ракета Falcon 9 в Космоса за 200-ти път, като разположи още 53 интернет сателита Starlink в орбита, пише Daily Mail.

Основният крайъгълен камък идва само седмици преди дългоочакваният космически кораб на Илън Мъск за Марс, Starship, трябва да направи първия си орбитален полет .

Falcon 9 е най-безопасната и опитна активна американска ракета и единствената в момента сертифицирана за транспортиране на хора до Международната космическа станция .

Превозното средство направи два века излитания, когато излетя в космоса по-рано тази сутрин (четвъртък), след като изстреля от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида в 07:58 GMT (02:58).

Захранвана от ускорител от първи етап, ракетата беше снабдена с 53 сателита Starlink, с което общият брой в орбита вече надхвърля 3800.

Тази първа степен след това се върна на Земята, докосвайки безпилотния кораб A Shortfall of Gravitas на SpaceX около 8 минути и 45 секунди след излитането.

Това беше четвъртото изстрелване на сателити Starlink досега тази година.

SpaceX има разрешение да постави в орбита съзвездие от 12 000, но е подала молба за одобрение за добавяне на още 30 000 към това.

Сателитите осигуряват високоскоростен интернет с ниска латентност на достъпна цена – често до отдалечени райони без съществуващ WiFi – и миналата година бяха разширени до яхти , круизни кораби и RVs.

При тестове е показано, че услугата предлага скорости до 200 мегабита в секунда, което е по-високо от това, което медните кабели, които обикновено се използват в по-отдалечени райони, могат да постигнат.

Въпреки че всички изстрелвания на Starlink досега са били разгърнати с помощта на Falcon 9, това скоро може да се промени, когато Starship е във въздуха.

Това е така, защото космическият кораб на Мъск на стойност 3 милиарда долара (2,4 милиарда паунда) – превозно средство, което може да промени играта за космически пътувания на дълги разстояния – се очаква да може да носи по-големите и по-тежки сателити Starlink 2.0, което скоро може да позволи интернет предавани на смартфони.

Първата партида от до 7500 единици от модернизирания модел бяха изпратени в космоса в края на 2022 г.

Твърди се, че те са по-мощни от моделите от първо поколение, така че могат да се справят с повече трафик.

Миналия месец високата 395 фута ракета Starship и придружаващите я кораби постигнаха важен етап, след като бяха заредени с гориво и напълно подредени за първи път , което означава, че излитането може да се случи през следващите няколко седмици.

В момента нито един космически кораб не е в състояние да изпрати хора на Марс, но всичко това може да се промени с развитието на Starship, който е построен, за да отведе първите астронавти до Червената планета до 2030 г.