Англия затвори вратите си пред него, но Америка го посрещна с отворени обятия. Христо Грозев говори пред NOVA в Лос Анджелис. Той грабна “Оскар" в категорията “Документален филм" за филма "Навални".

"Трудно беше снимането в пълна тайна, защото трябваше да се борим с постоянно следене и с опити за дезинформация от страна на Русия. Имаше дори хора, шпиони, техни така наречени журналисти, които снимаха нас отдалече и се опитваха да представят снимането на филма като някаква тайна операция на ЦРУ", коментира Грозев.

На въпрос дали не го е страх, разследващият журналист отговори: "Да, оценявам, че има много сериозна опасност за живота ми, за безопасността ми. Но субективно чувство на страх не чувствам. По-скоро въпросът е да избягвам опасностите, за да мога да продължа да правя това, което правя, по-дълго", казва той.

Грозев се занимава с разследване на руските тайни служби от 2014 година. "Всяко разследване води до нов поток информация, ново разбиране как работят те", каза Грозев. Едно от първите големи разследвания на журналиста е това за отравянето на Сегей Скрипал. "Това разследване по Скрипал ми даде разбиране за това къде в Русия се произвеждат отрови, кой се занимава с това, кои учени имат право да знаят за това", допълни той. Така започва работа и по случая "Навални".