Днес, 11 януари, е най-любезният ден в годината, защото всички хора по света празнуват вълшебната дума "благодаря“. Инициатори са ЮНЕСКО и ООН. А целта на събитието - да напомня на жителите на планетата високата стойност на учтивостта, добрите нрави и умението да изкажеш на другите благодарност за добрите им дела.

"Благодарността е най-здравословната от всички човешки емоции. Колкото повече се изразява благодарност за това, което притежаваш, толкова по-вероятно е в бъдеще да се увеличи това, за което да благодариш", казва  Зиг Зиглър.

Благодарността засилва изобилието в живота ни. Липсата на благодарност и оплакванията неизменно водят до все по-малко хубави неща в живота. Такъв е законът. Повечето благодарности, които изразяваме към някого ги отправяме сякаш механично и случайно, без да мислим за тяхното значение. Въпреки това, думите на благодарност имат магически свойства. С тяхна помощ хората доставят радост един на друг и разменят положителни емоции. 

Според психолозите думата "благодаря“ наистина е вълшебна, защото емоциите, които човек изпитва, когато я чуе, са подобни на тези, които възникват у децата, когато нежно ги галят по главата. 

През последните години празникът набира все по-голяма популярност по света. В различните страни изразите на благодарност са различни, както като звучене, така и като значение. Най-разпространено е "благодаря“ на английски език.