Внимавайте на Черния петък и проучвайте добре търговците, от които закупувате харесания от вас артикул. Това заяви в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Габриела Руменова – бивш дългогодишен ПР на Комисията за защита на потребителите и експерт по темата.

"Черният петък дойде при нас още преди няколко седмици, но днес е класическият Черен петък.“ Тя припомни съвет, който са давали преди от Комисията, а именно, когато някой си хареса нещо, предварително да го натовари в потребителската си кошница. Руменова предупреди, че има голяма вероятност въпросният продукт, който сме избрали, да го няма в кошницата ни, защото вече може да е изчерпан. Експертът посъветва да преглеждаме различни места, ако търсим определен продукт и да не бързаме веднага с покупката.

На въпрос дали намаленията в този ден са реални експертът заяви, че на някои места наистина има намаления, но на други търговецът вдига за кратко цената, а след това обявява един висок процент намаление. Руменова обясни, че по този начин изкуствено се привличат потребители, които ги привлича не реалната цена на продукта, а цената, която трябва да заплатят.

Бившият дългогодишен ПР на Комисията за защита на потребителите допълни, че е разумно да мислим, че намалението е нормално, когато е до 30, 40, 50 до 70% процента.

Габриела Руменова, заяви, че вече си е изградила навика да не пазарува на "Черен петък“, но следи този ден, за да е в помощ на потребителите.