Българската национална филмотека е стожерът за запазването на културната памет на България. Основната ѝ цел е съхраняването чрез консервация, дигитализация, реставрация и показ на аудио-визуалното наследство на България. Това коментира в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Д. Иванов филмовият експерт в Българската национална филмотека Росен Спасов, автор на книгата "Целулоид, целулоза и облаци. Трансмедийни предизвикателства пред кинокритиката в България (1989-2021)".

По думите му старото кино носи в себе си както духа на своята епоха, така е и един своеобразен документ за тази епоха. "Доста често излизат на повърхността неща, които са изненада дори и за хората, които са експерти в тази област. Аз вече седем години съм във Филмотеката и процесът на откриване и на учудване от това, което не знае човек, е абсолютно непрекъснат и безкраен", отбеляза той.

Според кинокритика предизвикателства пред кинокритиката в България са неизменни. В последните години има много повече шум в тази сфера, но според него човек може да изгради авторитет само на база съдържанието, което се пуска в публичната среда. "Когато човек прави качествено съдържание, той винаги може да бъде видян и отсят най-вече от интересуващата се публика. Книгата се занимава точно с преминаването на филмовата критика от медията на хартията, от вестниците и списанията, в интернет, във вече по-облачната среда, като предизвикателствата да преминеш от едната медия към другата са многобройни."

Българската национална филмотека участва в няколко европейски проекта, които дават възможност старото българско кино да излезе на световната сцена. Един от проектите е European Film Gateway – стрийминг платформа, която обединява над 30 филмови архива от Европа. На нея се качват филмови и нефилмови материали. "Ние досега сме качили над 100 видеа, които могат да се поръчат и използват като кадри в различни продукции. Всичко, което се качва в тази платформа, трябва да е дигитализирано, и ние усилено работим в тази посока", обясни Росен Спасов.

"Сезон на класическия филм" е друг европейски проект, в който взима участие Българската национална филмотека. Той е свързан с реставрация и показ на филми, като Българската национална филмотека участва за четвърта година в изданието, в рамките на което се реставрират филми от филмотеки от цяла Европа. "Най-новата ни реставрация по този проект е игралният филм "Морето" от 1967 година на режисьора Петър Донев. Това са едни от първите роли на Стефан Данаилов и Северина Тенева – страхотни роли правят, адски млади са, а филмът много добре отразява духа навремето, в който е правен".

Росен Спасов сподели и за един проект, който стартира тази година – подкаста на БНФ "Филмотечно", посветен на ранното кино, филмовите архиви и аудио-визуалното наследство. В новия епизод, който ще излезе в края на март месец, ще участват Мариана Христова – външен куратор в Каталунската филмотека, и кинокритикът, писател и радио водещ Благой Д. Иванов, а темата ще бъде "Специализирани фестивали за архивно кино".

"Българската национална филмотека също играе роля и на куратор, като в нашето Филмотечно кино "Одеон" показваме с повод или без най-различни съкровища от архива – обясни кинокритикът.  – През април едно от най-интересните ни събития е класическо португалско кино. Ще покажем шест реставрирани филма, като това е също една инициатива по линия на международното ни сътрудничество с чуждите архиви. Неслучайно ще започнем на 22 април с филм за Амалия Родригес, която е най-популярната представителка и изпълнителка на фадо, и завършваме на 25 април, когато е Революцията на карамфилите, с филм, който е заснет през 1974 година по улиците, докато тези събитията са се случвали, от колектив от режисьори и филмови създатели."

"Тези шест заглавия са една концентрация, наистина курирани заглавия, тъй като Португалската синематека е една от институциите, които са водещи в сферата на реставрациите – те са реставрирали вече над 1000 свои филма, отбеляза той и посочи, че предстои реципрочно събитие, при което в Португалия ще покажат класически български филми. Росен Спасов допълни още, че през май месец предстои да гледаме китайско кино. "Това е организация на китайското посолство в България, тъй като тази година се навършват 75 години от началото на дипломатическите отношения между Китай и България и по този повод ще бъдат показани няколко важни китайски филма."