Полярните региони и Европа са най-силно засегнати от глобалното затопляне през 2022 г., сочи нов анализ. 2022 година е била петата най-топла в световен мащаб според данните на службата на ЕС за мониторинг на климата "Коперник“. Европа е преживяла най-топлото си лято, като през последните 30 години температурите са се увеличили повече от два пъти над средното за света и по-бързо от всеки друг континент, пише Би Би Си, цитирана от bTV.

Последните осем години са и най-топлите, които са били регистрирани досега. Те са били с повече от 1 градус над дългосрочната средна стойност. Това все повече се доближава до преминаването на прага от 1,5 градуса, който е ключова граница за Парижкото споразумение за климата.

Европа и полярните региони се намират в епицентъра на затоплянето. В западната част на Европа беше изключително горещо, а в северните и източните страни – студено. Така годината падна до втората най-топла на Стария континент.

Температурните рекорди в много западноевропейски страни бяха счупени, включително и в Обединеното кралство, а летните горещини и интензивните засушавания засегнаха много райони, пише bTV.

По данни на службата "Коперник“ Европа е с най-висок темп на повишаване на температурата от всички континенти в света. Дори обикновено по-хладният месец октомври в Европа беше с около 2 градуса над средното за миналата година. Част от причините за това са, че сухоземните райони се затоплят по-бързо от моретата и това допринася за затоплянето на континента. Друг фактор е близостта до Арктика, която се затопля около четири пъти по-бързо от средното за света.

В двата полярни региона също се наблюдаваха рекордно високи температури, като на някои места температурите се повишиха с повече от 2 градуса по Целзий над средната стойност за периода 1991-2020 г. Във Восток в Антарктида термометрите достигнаха 17,7 градуса, които са най-високите в 65-годишната история на метеорологичната станция.

Значителни рекордни горещини бяха регистрирани и в Близкия изток, Централна Азия и Китай, а в Пакистан и части от Индия имаше горещи вълни.

Част от последствията са, че през 2022 г. наблюдавахме и въздействието на редица екстремни явления, свързани с изменението на климата, като разрушителните наводнения в Пакистан, взели много жертви.

В целия свят се повишиха и нивата на парниковите газове, като метанът се повиши с повече от средното за последните години. През лятото пък горските пожари, регистрирани във Франция, Германия, Испания и Словения, отделиха най-високите емисии на въглероден диоксид от 20 години насам.