Днес Sofia24.bg ще ви разкаже за една американска актриса, която днес навършва 48 години. Тя е носител на "Оскар" за най-добра женска роля, на "Златен глобус" и БАФТА за участието си във филма "Да преминеш границата“ (2005). Това е Рийз Уидърспун, която е родена на 22 март 1976 година в Ню Орлиънс. Тя придобива известност в началото на 90-те години на миналия век. Започва своята филмова кариера още през 1991 година, когато е на 15 години. Първият й филм е "Човекът от Луната". Рийз започва кариерата си в шоубизнеса на 7 години, когато се изявява като модел и участва в реклами.

Други нейни филми са "Секс игри“, "Съперници“, "Американски психар“, "Моето приключение в дивото“, "Гореща гонка“, "Професия блондинка",  "Четири коледи", "Сватбен сезон", както и в сериала "Големите малки лъжи“. 

Филмът "Професия блондинка“ става касов хит през 2001 година. Тя е най-високо платената актриса в Холивуд.  Актрисата участва в благотворителни акции и е рекламно лице на козметичната компания "Ейвън“. Един от най-добрите филми на Рийз е "Сватбен сезон“, който е и филмът ѝ с най-големи приходи. 

През 2005 г. идва най-добрият филм на Уидърспуун – "Да преминеш границата“. В него тя не само пее, но и играе любимата на кънтри краля Джони Кеш. Актрисата получава куп награди, а филмът донася приходи от 200 млн. в САЩ. 

Рийз се завръща в комедията през 2005 г. отново с романтичната комедия "Just Like Heaven“, където играе работохоличка, претърпяла катастрофа и превърнала се в дух. Следва силна и тежка роля в "Извличане“ с настоящия си партньор Джейк Джиленхаал. "Четири Коледи“ е един от най-новите ѝ филми.

Рийз Уидърспуун има над 36 филма в кариерата и много награди. Малко известен факт е, че е отказвала роли в "Писък“ и "Знам какво направи миналото лято“.Любопитно е, че тя е потомка е на Джон Уидърспун, най-известен с подписването на Декларацията за независимост през 1776 година. Актрисата участва в благотворителни акции и е рекламно лице на козметичната компания "Ейвън“.

В края на 2023 г. актрисата се разведе с втория си съпруг Джим Тот. Двамата бяха семейство в продължение на 11 години. Те имат дете на име Тененси. Другите две деца на Уидърспуун са от брака на актрисата с колегата й Райън Филип. Двамата имат момиче и момче, които се казват Ава и Дийкън. Рийз и Райън се ожениха през 1999 г., а се разделиха  през 2007 година.