Един от най-изявените ни актьори празнува рожден ден днес, научи Sofia24.bg. Николай Сотиров е роден на 31 май 1956 г. в Шумен. Той става известен с голямата си роля на Костадин в "Адаптация“ и като Сава в “Голямото нощно къпане". 

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“ през 1980 г. Работил е в студио "Пантомима“ към театър Сълза и смях, в театър "Движение“. В последните години работи в театър "Панданс“, като участва в постановките "Вяра и ерес“, "Тримата мускетари“ и "Апокалипсис или...“. 

Той е един от най-сниманите български актьори в холивудски продукции у нас. Участва в много американски филми като “Извън контрол" с Жан-Клод Ван Дам, “Механикът" с Долф Лундгрен, “Икона" с Патрик Суейзи, “Потапяне" със Стивън Сегал, “Човек-акула" с Уйлям Форсайт и Хънтър Тайло. 

През 2020 е отличен със "Златен век“ - звезда и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. През 2020 г. е гост-участник (в ролята на Рицаря) и гост-детектив във втори сезон на "Маскираният певец“.

През 1984 г. печели награда "За най-добър мим“ на Фестивала в Арецо, Италия. На същия фестивал грабва и "Голямата награда“. Николай Сотиров има във визитката си и спечелена награда "За млад актьор“ за участието си във филма "Вибрации“.

Освен киното другата му голяма любов са пантомимата и моторите, а също така и рисуването.