Най-възрастният човек в света, 111-годишният британец Джон Тинисууд, каза, че дълголетието му е "просто късмет" и че няма специална тайна за диетата му – въпреки че любимата му храна е риба с пържени картофи всеки петък.

Тинисууд, който е в пенсия повече от половин век, наследи титлата за Световните рекорди на Гинес от венецуелеца Хуан Висенте Перес Мора, който почина по-рано тази седмица на 114 години, пише Reuters.

Роден през 1912 г. в Мърсисайд, Северна Англия, Тинисууд е пенсиониран счетоводител и бивш служител в пощенската служба. Той е на 111 години и 222 дни.

Попитан за своята формула за дълголетие, той отговаря така: "Или живееш дълго, или живееш кратко и не можеш да направиш нищо". 

Тинисууд получава наградата, след като експерти от Гинес и изследователската група по геронтология потвърждават неговите претенции за приза. 

Най-възрастният мъж в историята е бил японецът Джироемон Кимура, който е живял до 116 години и 54 дни. Най-възрастната жива жена и най-възрастният жив човек в историята е испанката Мария Браняс Морера, която живее до 117-годишна възраст.