Лондон и София - 24 ноември 2022 г. - "Дронамикс", първата в света карго-дрон

авиокомпания с лиценз да оперира в Европа, обяви, че е получила грант от 2,5 млн. евро от Европейската комисия в рамките на престижната програма EIC Accelerator на ЕСИ (Европейски Съвет по Иновациите), съобщиха от "Дронамикс". Асоциацията също така заяви намерението си да подкрепи предстоящия кръг от финансиране, серия А, на "Дронамикс", който се очаква да отключи следващата фаза на развитие на компанията.

Финансирането ще подпомогне развитието на компанията в мащаб, както и изграждането на първите дрон-портове в Европа.

Европейският съюз е дом на милиони хора, живеещи в територии, до които традиционният превоз на товари често отнема дни. Дронамикс има за цел да демократизира въздушния превоз на товари, правейки бързите и надеждни доставки достъпни за компании и общности навсякъде, особено в отдалечени и труднодостъпни райони.

"За нас е чест да получим тази подкрепа от Европейския съвет по иновации, още едно доказателство за потенциала на логистиката с дронове върху икономиката на Европейския съюз като цяло. Ще използваме финансовата подкрепа, за да положим основите на нашите операции в Европа и да продължим да развиваме иновациите в новия сектор, в който оперираме. Целта ни е да революционализираме товарната индустрия чрез последни технологии в авиацията", заяви Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Дронамикс.

Дронамикс е една от малкото компании, които получиха финансиране от програмата EIC Accelerator, сред близо 1000 кандидати.

За DRONAMICS: Дронамикс е водещият разработчик и оператор на големи дронове с голям обсег, създадени специално за товари. Техният Черен лебед може да пренесе 350 кг на разстояние до 2500 км, което позволява доставка в същия ден на много дълги разстояния за различни индустрии, от фармацевтична до хранителна, от електронна търговия до резервни части. Проектиран с мисъл за горивна ефективност, Черният лебед може да работи с до 60% по-ниски емисии от алтернативните видове транспорт, включително въздушен товарен транспорт.

За Европейския съвет по иновации: Европейският съвет по иновации (EСИ) е създаден от Европейската комисия през 2021 г. след тригодишна успешна пилотна фаза. Неговата мисия е да идентифицира, разработва и разширява мащаба на пробивните технологии и революционните иновации. Той разполага с бюджет от над 10 милиарда евро за периода 2021-2027 г. Финансирането и подкрепата са организирани в три основни схеми за финансиране, обхващащи всички нива на технологична готовност: ЕСИ “Изследвач" за подкрепата на мултидисциплинарни изследователски екипи при извършването на визионерски научни изследвания, които имат потенциал да доведат до технологични пробиви.; ЕСИ “Преход" за валидиране на технологиите и разработване на бизнес планове за конкретни приложения; и ЕСИ “Ускорител" за подкрепа на дружества (МСП, стартиращи предприятия, spin-outs и в изключителни случаи малки дружества със средна пазарна капитализация) за въвеждане на техните иновации на пазара и увеличаване на мащаба им. Ускорителят предоставя комбинация от безвъзмездна помощ и преки капиталови инвестиции в дружества чрез специален фонд на EСИ, който също така предоставя платформа за съвместни инвестиции с други инвеститори.

За всички схеми пряката финансова подкрепа се допълва от достъп до редица услуги за ускоряване на бизнеса.

Стратегията и изпълнението на ЕСИ се наблюдават от Съвета на ЕСИ, който се състои от двадесет лица от иновационната екосистема (академични среди, бизнес, инвестиции, създатели на екосистеми). В ЕСИ работят и специализирани програмни мениджъри с висок експертен опит в своите области, които поставят предизвикателствата и проактивно управляват проекти за постигане на технологичен пробив.