Романът "Дюн" е монументално произведение само по себе си не само в жанр фантастика, а им по принцип в литературата, и дори и без тези по-късни адаптации, той щеше да бъде един от най-важните романи писани някога. Темите, които са засегнати в това произведение, вълнуват човечеството днес по-силно от всякога. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова създателят и главен редактор на специализирания сайт "Operation Kino" Димитър Дринов.

Романът на Франк Хърбърт е издаден през 1965 година и е един от най-продаваните  научно-фантастичен роман. Според него в романите от поредицата има дълбочина на идеите, която надминава обикновената научна фантастика. "Причините за това са комплексни: темите, които разглежда, начинът, по който е написан, начинът, по който е останал в поп културата през всичките тези години  в литературата, киното, музиката дори, всички тези наслагвания го превръщат в най-продаваните научно-фантастични романи", разказа още той.

Действието на романа се развива в една галактическа империя от феодален тип 10 000 години след един много важен момент в историята – когато човечеството слага край на войната с изкуствения интелект и унищожават абсолютно всички машини. Това е един имперски свят, където големи фамилии се борят за надмощие една друга. На този фон се появява младият наследник на една от влиятелните фамилии, който е нетипичен герой, и който е натоварен с така ръководството на най-важната планета – Дюн, на която се произвежда подправката Меланж, която осигурява на ползващите я по-дълъг живот, по-добро здраве и развива по определен начин човешката психика, като дава усещане за възможните линии на времето, и в същото време дава възможност за космическото пътуване на човечеството.

"Този младеж на тази планета се сблъсква с върховно предателство и трябва да превъзмогне обстоятелствата срещу себе си, които са и външни, политически, и природни, за да може да грубо казано да си отмъсти. Виждам главният герой като олицетворение на детерминизма, на липсата на свободната воля, като трагичен герой, чийто път е предопределен от външни фактори", подчерта още Димитър Дринов.

Друга водеща тема в романа "Дюн" е тази за екологията и това как човешката дейност може да окаже влияние върху развитието на планетата. Интересното е, че Хърбърт създава една завършена екосистема с всичките й взаимосвързаности и обръща голямо внимание на използването на уж подобряващи живота на човека препарати и до какво би могло да доведе това в глобален мащаб в по-далечно бъдеще – нещо, което дотогава не се прави, подчерта Димитър Дринов. "Като погледнем назад във времето, виждаме, че Хърбърт е един от първопроходците в това отношение. "Дюн“ може да бъде наречен първият екологичен роман". 

"И двата филма от поредицата "Дюн“ са много добри. Това е един от най-добрите комерсиални и некомерсиални филми за голям екран, които са излизали последните години. Това е филм, който успява да пресъздаде това тематично разнообразие по впечатляващ начин,“ категоричен е главният редактор на "Operation Kino" Димитър Дринов.