През 1014 г. – в българската столица Охрид, след завръщането на ослепените след битката при с. Ключ български войници, умира цар Самуил.

Започва изграждане на малки язовири и напоителни канали, с цел интензификация на земеделието. 1944 г. - с постановление на Министерски съвет е разпоредено държавните власти да изземат изданията с прогерманска и антисъветска тематика. 

2002 г.

Край бреговете на Йемен при терористичен акт потъва френският петролен танкер Лимбург, при което загива и български моряк.

1999 г.

На официална визита в България пристига кралицата на Холандия Беатрикс. Подписана е Спогодба за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между Република България и Кралство Холандия.

1963 г.

В Бургас с Указ № 162 на Министерски съвет се открива Висшият химико-технологически институт "Проф. Асен Златаров" (ВХТИ).

1948 г.

Подписва се търговска спогодба между България и Финландия.

1944 г.

С Десето постановление на Министерски съвет Камарата на народната култура се прехвърля към структурата на съществуващото Министерство на пропагандата, с председател - Александър Обретенов.

1944 г.

С постановление на Министерски съвет е разпоредено държавните власти да изземат изданията с прогерманска и антисъветска тематика. Стартира процес на създаване на нови държавни издателства като Партиздат, Държавно издателство на МНП, Кооперация за книгоиздаване “Отечествен фронт", Детиздат, Профиздат.

1920 г.

Приет е Закон за водните синдикати и Обща държавна програма за водите. Започва изграждане на малки язовири и напоителни канали, с цел интензификация на земеделието.

1920 г.

Приет е закон, задължаващ Светия синод да свика църковно-народен събор в рамките на два месеца.

1919

Съставя се коалиционен кабинет начело с Александър Стамболийски, в чийто състав влизат представители на БЗНС (7 министри), Народната партия (2-ма министри) и Прогресивно-либералната партия (1 министър).

1916 г.

По време на Първата световна война започва битката при завоя на р. Черна между българските войски и войските на Антантата.

1913 г.

В София се основава Национален съюз начело с Димитър Маринов, Георги Фичев, С. Ников, К. Милев и др., които проповядват сключване на "всебългарска" уния с Католическата църква и ориентация към Австро-Унгария. На същия ден във Виена цар Фердинанд I преговаря с австрийския външен министър граф Берхтолд по въпросите на унията.

На таза дата са родени:

1930 г.

Роден е Стоян Мирчев Михайлов - български социолог, член-кореспондент на Българската академия на науките. Заместник директор и директор на Института по социология (1973-1976 г.). Член и секретар на ЦК на БКП. Автор е на монографиите “Ликвидирането на противоположността между умствения и физическия труд"; “Емпиричното социологическо изследване", “Ефект на микросредата"; “Изкуство, общество, време", както и на книгите “Живковизмът: През призмата на една лична драма"; “Крушение духа и морала: О метаморфозах Ал. Яковлева".

1925 г.

Роден е Любен Борисов Беров - български икономист изследовател; министър председател на България (1992 г. – 1994 г.). Автор е на над 200 научни публикации: студии, статии, учебници и монограми в областта на икономическата история на Балканите и България. Член е на Управителния съвет на фондация "Отворено общество".

1895 г.

Роден е Йордан Методиев Ковачев – български писател и преводач от руски и френски език.

На тази дата умират:

2001 г.

Умира Георги Свежин - български поет, драматург, журналист.

Той е заместник-главен редактор на в. “Здравен фронт"; редактор е във в. “Работническо дело" и сп. “Пламък"; главен редактор на в. “Пулс", в. “Съвременна мисъл" и в. “Мисъл".

1960 г.

Умира Николай Лилиев (псевдоним на Николай Михайлов Попиванов) – български поет и преводач, академик. Автор е на съчиненията “Птици в нощта" (1918 г.), “Лунни петна" (1922 г), “Поезия" (1985 г.). Драматург на Народния театър в София (1924-28 г., 1934-60 г.). Превежда в стихове творби от световната класика - от френски, английски, немски и руски език.

1940 г.

Умира Христо Стефанов Кабакчиев - деец на българското и международно комунистическо движение. Член е на ЦК на БКП, главен редактор е на “Работнически вестник". Депутат в Народното събрание (1914-1923 г.), делегат на II (1920 г.), III (1921 г.), IV (1922 г.) и VI (1928 г.) конгреси на Коминтерна.

1916 г.

Умира Иван Недев Гюзелев - български математик, физик и философ.

Депутат и секретар на Учредителното народно събраниеи негов секретар.

Председател на Върховната сметна палата от 1880 г. до 1894 г. Редактор е на списание "Задружен труд", автор е на учебници по физика и математика, както и на трудовете "Аксиомите в геометрията. Трактат по теорията на успоредните линии", "Теория на доказателствата. Опит за откриване на същинските основи на реалната логика", "Светът като продукт на съзнанието".

1014 г.

В българската столица Охрид, след завръщането на ослепените след битката при с. Ключ български войници, умира цар Самуил.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

<i>Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;