През 1502 г. Христофор Колумб открива Коста Рика. Групата "Бийтълс" издава през 1962 г. първия си сингъл "Love Me Do". През 2013 г. в Ирак при серия от атентати загиват 66 човека и са ранени още над сто.

На 5 октомври умира Стив Джобс.

2016 г.

Пилот на F-16 на Израелските ВВС загива след като се разбива при опит за приземяване на база Рамон в южен Израел.

2016 г.

Русия прекратява с САЩ споразумението за Научни изследвания и развитие на ядрена енергия.

2015 г.

Нобеловата награда за физиология и медицина за 2015 г. се дава на Уилям Кембъл, Сатоши Омура и Юю Ту за лечение на паразити.

2015 г.

12 държави - САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Мексико, Перу, Чили, Виетнам, Сингапур, Бруней и Малайзия подписват договора за Транстихоокеанско партньорство, с което създават най-голямата зона за свободна търговия в света обхващаща 40% от световната икономика.

2014 г.

На парламентарните избори в Латвия победа удържа социалдемократическата партия "Съгласие“, водена от първия руски кмет на Рига Нил Ушаков. За първи път в държава членка на Европейския съюз и НАТО партия на рускоезично малцинство спечелва парламентарните избори.

2013 г.

В Ирак при серия от атентати загиват 66 човека и са ранени още над сто.

2012 г.

В Западна Австралия започва работа радиотелескопът Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), принадлежащ на CSIRO. Той представлява първа фаза от строителството на най-големият в света радиотелескоп Square Kilometre Array (SKA), което ще приключи през 2019 г. Общата площ на телескопа ще бъде 1 кв. километър. Ще работи в много широк честотен диапазон и ще бъде 50 пъти по-чувствителен и 10 хиляди пъти по-бърз от досега съществуващите радиотелескопителескопи. При бюджет от 1,5 млрд. евро проектът ще достигне пълна мощност през 2024 година. Участват 20 страни, като антените ще бъдат разположени в Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка.

2011 г.

Израелският физик и химик Дан Шехтман получава Нобелова награда за химия.

2004 г.

Обявено е че Емирейтс Стейдиъм ще е името на футболния стадион в Лондон, Англия, използван от футболния клуб Арсенал, известен до този момент като Ашбъртън Гроув. Той е третият по големина в Англия след Уембли и Туикенхъм.

2003 г.

Израел бомбардира базата на групировката “Ислямски джихад" в Сирия. Това е първата израелска атака на сирийска територия за последните три десетилетия.

2000 г.

Стотици хиляди сърби излизат по улиците на Белград и другите големи градове и настояват бившият югопрезидент да предаде властта. Слободан Милошевич губи президентските избори от кандидата на блока Демократична опозиция на Сърбия - Воислав Кощуница, но отказва да признае поражението си. Президентските избори се провеждат на 24 септември 2000 г. През май 1999 г. Слободан Милошевич е обвинен за извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войните след разпадането на Югославия в началото на 90-те години.

1994 г.

ЮНЕСКО обявява този ден за Международен ден на учителя.

1962 г.

Групата "Бийтълс" издава първия си сингъл "Love Me Do".

1944 г.

В Крайова е сключено споразумение между България и Югославия, подписано от Добри Терпешев и Йосип Броз Тито, за участие на български войски във военни действия срещу Германия на югославска територия.

1929 г.

Във Франция се разбива английски дирижабал, в резултат на което загиват 47 души, в това число и министъра на британските въздушни сили лорд Томсън.

1921 г.

В Лондон е основан Международният ПЕН клуб. Международният ПЕН клуб е организация на писатели, есеисти, новелисти. Негов пръв председател - Дж. Голсуърти.

1910 г.

Португалия отхвърля монархията и се обявява за република.

1864 г.

Индийския град Калкута е почти напълно разрушен от циклон. 60 хиляди души загиват.

1858 г.

Със застъпничеството на Стефан Богориди Иларион Макариополски е ръкоположен за епископ, с изричната уговорка, че няма да иска своя епархия.Иларион Макариополски е висш духовник, митрополит, един от водачите на църковно-националната борба. Роден през 1812 г. в гр. Елена. Отначало учи в родния си град, а след това в гръцкото училище в с. Арбанаси (днес към Велико Търново). През 1831 г. отива в Хилендарския манастир (Атон), където през 1832 г. приема монашество и продължава образованието си в гръцките училища в Карея (Атонския полуостров) и на о. Андрос. След това завършва гръцка гимназия в Атина. През 1841 г. пристига в Цариград, за да продължи своето образование. Там се запознава с Неофит Бозвели и става негов близък сподвижник и помощник в разгорялата се борба за извоюване на църковно-национална независимост. За активната му дейност по искане на Цариградската патриаршия през 1845 г. е заточен в Света гора. Освободен от там през 1850 г., той разгръща още по-активна дейност в църковно-националното движение. Иларион Макариополски е избран за духовен глава на цариградските българи. За известно време предприема обиколка из българските земи, участва и в борбата на Търновската епархия против тамошния гръцки владика. В началото на 1858 г. се връща в Цариград. През същата година е ръкоположен за епископ и става предстоятел на Българската църква в столицата на Османската империя. Това му дава право да представя своите сънародници в Цариград както пред Вселенската патриаршия, така и пред Високата порта. На 3 април 1860 г. Иларион Макариополски извършва провокация спрямо цариградския патриарх, като отказва да спомене името му в тържествената великденска литургия. За тази си постъпка е отново заточен, този път в Мала Азия, където престоява до 1864 г. Преди заминаването си (1861 г.) отправя (заедно с Авксентий Велешки) завет до българския народ да се бори до окончателното извоюване на църковната си независимост. След учредяването на Българската екзархия (1870 г.) е избран във Временния екзархийски съвет. Той е член и на първия Св. синод. През 1872 г. става търновски митрополит. През 1874 г. полага основите и на първото богословско училище (Петропавловската духовна семинария) край Лясковец. Умира на 4 юни 1875 г.

1823 г.

В Англия започва да се издава първото медицинско списание “Ланцет".

1793 г.

Конвентът във Франция въвежда революционния календар, според който годината започва на 22 септември (първия ден на Републиката) и се състои от 12 месеца (носещи имена, отразяващи типични за съответния сезон особености) с по 30 дни, а останалите 5 дни са обявени за празници.

1502 г.

Христофор Колумб открива Коста Рика.

На тази дата са родени:

1929 г.

Роден е Ричард Гордън - американски астронавт. От 1953 г. работи към изпитателните и метеорологичните части на ВМФ. В групата на астронавтите е от 1963 г. В дните между 12 и 14 септември 1966 г. лети с космическия кораб "Джемини-11" заедно с Ч. Конрад като втори пилот. Пребивава в орбита общо 71 часа, като прави 44 обиколки около Земята, преминавайки разстояние около 1,8 млн. км. Излиза два пъти в открития Космос. В дните между 14 –24 ноември 1969 г. лети до Луната заедно с Ч. Конрад и А. Бинкато, пилот е на основния отсек на кораба "Аполо-12"; прави 44 обиколки около Луната.

1902 г.

Роден е Рей Крок – американски бизнесмен, основал империята за бързо хранене – Макдоналдс. Рей Крок умира през 1984 година.

1882 г .

Роден е Робърт Годар - американски учен. Директор е на Изследователското авиационно бюро при министерството на ВМФ на САЩ в периода 1942-1945 г. В годините между 1914 - 1940 г. получава 83 патента за изобретения в областта на ракетната техника, а след смъртта му на негово име са регистрирани още 131 патента на изобретения от неговия архив. Опити с кислородно-въглеводородно течно гориво Годар започва през 1920 г., а стендови изпитания с ракетни двигатели с течно кислородно гориво - от 1921 г. През 1926 г. изстрелва ракета с течно гориво (течен кислород и газолин). В следващите години разработва и изпитва редица ракети с течно гориво. Името на Годар носи кратер на обратната страна на Луната.

1864 г.

Роден е Луис Жан Люмиер – френски химик и индустриалец. Работи в ателието на баща си, който е фотограф. Със сътрудничеството на брат си Огюст предприема опити, които водят до подобряване развитието във фотографското изкуство. През 1895 г. създава в собствената си фабрика в Лион първия кинематограф. Открива и способ за трицветно фотографиране. Във Франция е учредена ежегодна премия "Л. Люмиер" за документален филм.

1713 г.

Роден е Дени Дидро – френски философ, енциклопедист. В периода 1751-1772 г. работи върху произведението си "Енциклопедия" ("Encyclopedie, ou Dictionnaire Raisonne des Sciences, des Arts et des Metriers"), издадено в 28 тома, 6 тома допълнение и 2 тома таблици. През 1773 г. продава своята уникална библиотека на руската императрица Екатерина II. Работи известно време в Санкт Петербург от 1773 г. до 1774 г. Автор е на две пиеси ("Незаконороденият син", "Баща на семейство") и няколко романа ("Жак Фаталистът", "Внукът на Римо" и др.), публикувани след смъртта му.

По-известните негови съчинения са: "Философски мисли" (1746 г.), "Разходка на скептика" (1747 г.), "Писмо за слепите в услуга на виждащите" (1749 г.), "За красотата" (1751 г.), "Мисли за тълкуването на природата" (1754 г.), "Монахинята" (1760 г.), "Разговор между Даламбер и Д." (1769 г.), "Сънят на Даламбер" (1769 г.), "Философски принципи" (1770 г.), "За драматическата поезия" (1771 г.), "Парадокс за актьора" (1773 г.), "Систематично опровержение на кн. на Хелвеций “За човека" (1774), "Племенникът на Рамо" (1779 г.), "Опит за живописта" (издадена посмъртно; 1795 г.) и др.

На тази дата умират:

2011 г.

Умира Стив Джобс.

На фирмения сайт на Джобс се появява съобщение, което гласи: "Apple загуби един мечтател и съзидателен гений, а светът губи един удивителен човек. Онези от нас, които имаха щастието да работят със Стив и да го познават изгубиха скъп приятел и вдъхновяващ наставник. Стив остави след себе си компания, каквато само той би могъл да построи, а неговият дух ще бъде винаги една от главните опори на Apple“.

Стив Джобс твърди: "Смъртта най-вероятно е единственото най-добро изобретение на Живота. Тя е агентът на промяната. “

1941 г.

Умира Луис Брандейс - бивш съдия от Върховния съд на САЩ, първият еврейски член на най-висшата съдебна инстанция в Америка.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;