На тази дата през 1990 г. е обявено обединението на Федерална република Германия и Германска демократична република в единна държава – Германия.

На тази дата е роден американският писател - Гор Видал. 

2017 г.

Нобеловата награда за физика е присъдена на трима учени - "за решителен принос към детектора LIGO и наблюдението на гравитационните вълни". Наградата е разделена на две. Едната половина е присъдена на Райнер Вайс, а другата половина е поделена между Бари К. Бариш и Кип С. Торн.

2017 г.

На 83 годишна възраст умира Джалал Талабани (президент на Ирак от 7 април 2005 г. до 2014 г.).

2016 г.

Йошинори Осуми от Япония печели Нобелова награда за медицина за изследване на автофонията.

2016 г.

Жена-камикадзе се самовзривява на кюрдска сватба в сирийския град Ал-Хасеке, убивайки 20 души.

2016 г.

Русия прекратява договора със САЩ за унищожаване на обогатен плутоний за военни цели. Като мотиви се изтъкват "заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация", "неспособността на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний", както и "необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация.

2015 г.

Погрешна въздушна атака на НАТО над болница в афганистанския град Кундуз взима живота на 9 души, а 37 са ранени.

2014 г. 

Бюрото по трудова статистика съобщава, че през септември в САЩ са създадени 248 хиляди нови работни места, като безработицата спада до 5.9%. Ръстът на заплатите е 2% на годишна база. Средната почасова заплата пада до 24.53 долара при средна работна седмица от 34.6 часа.

2013 г. 

Правителството на Колумбия подава оставка.

2013 г. 

В Бирмингам се открива най-голямата библиотека в Европа.

2013 г.

Европейският комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния дискутира възможността "Газпром" да бъде обвинен в нарушение на антимонополните закони заради господстващото положение на пазара за доставки на газ в Централна и Източна Европа. според него това ще доведе до глоба на компанията в размер до 15 милиарда долара.

2012 г. 

Едоардо Амалди (АТК) се отделя успешно от Международната космическа станция.

2012 г. 

Президентът на Алжир Абдел Бутефлик назначава за министър-председател Абделмалек Селал.

2011 г.

Брус Бойтлер и Жул Хофман получават Нобелова награда за физиология или медицина за "открития във връзка със задействането на вродения имунитет“. Ралф Стайнман получава призът "за откриването на дендритните клетки и ролята им в механизмите на наследствения имунитет“.

2011 г.

Новоизбраният президент на Сао Томе и Принсипи Мануел Пинто да Коща встъпва официално в длъжност.

2011 г.

Тайфунът "Талас“ взима 20 жертви в Япония, като още 5 човека се водят за безследно изчезнали.

1995 г.

Съдът в Лос Анджелис оправдава О Джей Симпсън по обвинение за убийството на бившата му съпруга Никол и приятеля й Роналд Голдман. Никол Симсън и Роналд Голдман са убити на 12 юни 1994 г.

1995 г.

Извършен е атентат срещу първия македонски президент Киро Глигоров.

Кола-бомба избухва в близост до кортежа му пред хотел “Бристол" в Скопие. Глигоров е тежко ранен, но оцелява след операция, извършена в Париж. При експлозията загиват шофьорът на служебния му автомобил и случаен минувач.

Непосредствено след атентата се лансират версии за намеса на югославските тайни служби и дори се появява “българска следа". Тези предположения остават непотвърдени.

1994 г.

Фернандо Кардосо е избран за президент на Бразилия.

1993 г.

Руският президент Борис Елцин и американският Джордж Буш подписват в Москва договор за ограничаване на въоръжаването СТАРТ-2

1990 г.

Обявено е обединението на Федерална република Германия и Германска демократична република в единна държава – Германия.

След разгрома на Германия през 1949 г. се създават 2 германски държави: Федерална република Германия (на територията на американски, английски и френски окупационни зони) и Германска демократична република (на територията на съветската окупационна зона). Западен Берлин е със статут на самостоятелен град. На 3 октомври 1990 г. по волята на германския народ и със съгласието на страните победителки във войната се провъзгласява обединена Германия. На 23 май 1994 г. за федерален президент се избира Роман Херцог, а за федерален канцлер – Герхард Шрьодер, правителството се сформира на 27 октомври 1998 г.

1959 г.

Аляска става 49-ят щат на САЩ

959 г.

Фидел Кастро е назначен за главнокомандващ на кубинската армия

1952 г.

Завършва инсценираният "голям католически процес" срещу 40 души, от които 27 свещеници и една монахиня. Те са обвинени в създаване на "шпионска и заговорническа католическа организация в България", работила в услуга на Ватикана и на чужди разузнавания. На смърт са осъдени епископ Евгений Босилков, отец Йосафат Шишков, отец Павел Джиджов и отец Камен Вичев, а останалите са изпратени в затвора. Осъдените на смърт са разстреляни в нощта на 11 срещу 12 ноември 1952 г. През 1998 г. епископ Евгений Босилков е обявен за блажен от папа Йоан Павел. През 2002 г. при посещението си в България папа Йоан Павел обявява за блажени и отец Йосафат Шишков, отец Павел Джиджов и отец Камен Вичев.

1952 г.

Изпитана е първата английска атомна бомба.

1952 г.

В Лос Анжелис е направен първият видеозапис на магнитна лента.

1942 г.

Германия прави опит със създадената от нея първа в света балистична ракета “Фау". При опита ракетата достига височина от 85 км. и скорост 540 км/ч.

“Фау" е наименование на управляемо ракетно оръжие с далечно действие (крилати ракети “Фау-1" и балистични ракети “Фау-2"), създадено в Германия по време на ІІ световна война. За първи път се използва против Великобритания (1944-1945 г.). Ракетите Фау са с малка надеждност и ниска точност на попадение. Лесно са унищожавани от английските изтребители. От изстреляните към територията на Великобритания 10 500 “Фау-1", 3 200 попадат в целта. От изстреляните 4 300 “Фау-2" повече от 2 000 се взривяват при изстрелването или се разрушават при полета и само около 500 достигат пределите на Лондон. Разрушени са повече от 30 000 сгради, а загубите сред населението са възлизат на около 33 000 души. Създаването и използването на ракетното оръжие Фау показва големите потенциални възможности на ракетите с далечно действие.

1935 г. 

Бенито Мусолини издава заповед за нахлуване на италианската армия в Абисиния (днешна Етиопия).

Бенито Мусолини (наричан Дуче) е италиански държавник. Той е роден на 29 юли 1883 г. във Форли, Италия. Емигрира в Швейцария, където учи френски език и се занимава със социална дейност. Изгонен е за революционна пропаганда. В Италия основава органа “Класова борба", в който се обявява против завоевателната политика спрямо Триполитания. През 1912 г. става директор на италианския социалистически в-к “Аванти". Основава в-к “Пополо д’Италия", в който се обявява за намеса във войната на страната на Съглашението. Когато Италия се намесва, Мусолини воюва на фронта, ранен е и е уволнен от служба. През 1919 г. основава сдружението на фашите (Fasci), което си поставя за цел да се бори отначало за задоволяване на италианските национални амбиции, а после - да противодейства със сила на напредъка на болшевизма, който по това време застрашава да парализира националния живот в Италия. След 2 години борба свиква на конгрес в Неапол своите привърженици “черноризци" и потегля с тях срещу Рим (октомври 1922 г.), където завзема властта без съпротива. Управлението на Мусолини е под форма на диктатура. Той е министър-председател в периода 1922-1943 г. Правителството му води завоевателна политика съвместно с хитлеристите. На 28 април 1945 г. е заловен при бягството му за Швейцария, на брега на езеро Комо. Осъден е от импровизиран съд, с председател партизанския командир Валтер (по-късно генерален секретар на Италианската компартия Луиджи Лонго) на разстрел. Трупът му е окачен с главата надолу на една бензиностанция на Пиаца Лорето, Милано.

1929 г.

Кралство Сърбия, Хърватия и Словения са преименувани в Югославия.

1922 г. 

Ребека Фелън от Джорджия става първата жена в Сената.

1906 г. 

За международен сигнал за бедствие е утвърден SOS.

1897 г. 

Роден е Луи Арагон, фенски посател

1863 г. 

Президентът Ейбрахм Линкълн обявява, че всеки последен четвъртък на ноември ще се отбелязва Денят на благодарността.

1768 г.

Подтикван от френския посланик в Цариград Шарл дьо Вержен, султан Мустафа III (1757-1774 г.) обявява война на Русия. Повод за войната е намесата на Русия в полските дела, но целта на Високата порта е да възвърне влиянието и престижа си като европейска сила. Войната продължава до 1774 г. В хода на бойните действия руската армия, командвана от ген. Румянцев, успява да се прехвърли на юг от р. Дунав, като нанася поредица от поражения на турските войски. Войната от 1768-1774 г. променя политическото статукво в Европейския югоизток, като политическото влияние на Русия върху балканските християнски народи нараства неимоверно.

На тази дата са родени:

1925 г. 

Роден е Гор Видал - американски писател. Познат в България с романите си: "Юлиан", "Калки", "Вашингтон, окръг Колумбия", "Вицепрезидентът Бър", "1876 година", "Линкълн", "Империя", "Холивуд", "На живо от Голгота", "Златният век". Автор е на сценариите на филмите "Внезапно миналото лято", "Калигула", "Рим".

На тази дата умират:

2004 г. 

Умира Джанет Лий

Джанет Лий е американска актриса, известна с ролята си във филма на Алфред Хичкок "Психо" (1960). Родена е в Мърсайд, Калифорния на 06 юли 1927 г. Съпруга е на актьора Тони Къртис, от когото има дъщеря – Джейми Лий Къртис, също е актриса.

Джанет Лий умира на 77-годишна възраст в Бевърли Хилс, САЩ от васкулит.

1999 г. 

Умира Акио Морита - японски изобретател и бизнесмен в областта на електрониката; ръководител на компанията “Сони" - един от 5-те най-големи производители на електронника в света. След II световна война Морита създава лаборатория за комуникационни изследвания, наречена през 1953 г. “Сони". Част от изобретенията, с които фирмата завладява пазара, са негови. “Сони" създава първия си магнетофон през 1950 г. Тогава създава и първия преносим черно-бял телевизор; през 1968 г. - цветния видеомагнетофон; през 1975 г. с марката на фирмата се появява видеокасетофонът система Betamax. Най-голямото постижение на Акио Морита е изобретяването на камерата Betacam, предизвикала истински обрат в телевизионната индустрия.

1226 г. 

Умира Франциск Асизки / Джованни БЕРНАРДОНЕ/ - италиански проповедник, основател на ордена на францисканците.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;