През 1869 г. е основано ''Българско книжовно дружество'' в Браила, което през 1911 г. е преименувано на Българска академия на науките (БАН)

На 28 септември Българската Православната църква отбелязва деня на Преподобни Харитон Изповедник.  държавник.

2007 г.

С указ на Президента на Р България Жозе Мануел Барозу и Кондолиза Райс са удостоени с орден "Стара планина" I-ва степен, а Ангела Меркел и Тони Блеър получават лента за особени заслуги.

2005 г.

Започва Световният шампионат по шахмат на ФИДЕ, спечелен от Веселин Топалов.

2005 г.

Словакия ратифицира договора за присъединяване на България и Румъния в ЕС по времена председателството на италианското правителство

2002 г.

В периода 28 – 29 септември вицепремиерът Николай Василев и финансовият министър Милен Велчев участват на срещата на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, където Велчев представя развитието на българската икономика. Той получава наградата на списание "Юромъни" за финансов министър на годината.

1998 г.

Президентът Стоянов налага своето първо отлагателно вето – върху Закона за радиото и телевизията. Стоянов възразява срещу начина на формиране на НСРТ, ограниченията за предаванията на майчин език, поголовното събиране на таксите за радио и телевизия и забраната за реклама в най-гледаното време по БНТ.

1989 г.

В периода 28 – 30 септември в софийската кинозала "Сердика" се събират близо 1000 души от завърналите се след емигрирането в Турция български турци. Мотото на срещата е: "България – наше Отечество, съдба и бъдеще". Целта й е да демонстрира привързаността към България и да покаже, че турската пропаганда ги е подвела да се изселят.

1983 г.

Взето е решение за отстраняване на Александър Лилов от ръководството на БКП.

1982 г.

В периода 28 септември – 1 октомври се провежда учение на Обединените въоръжени сили на страните от Варшавския договор. Учението - "Щит-82", се провежда на българска територия и в акваторията на Черно море.

1962 г.

Подписана е търговска спогодба между България и Нигерия.

1960 г.

На 15-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк първият секретар на ЦК на БКП Тодор Живков представя план за укрепване мира и разбирателството на Балканите.

 

1949 г.

Публикуван е Закон за задължителната военна служба. Тя става тригодишна, по съветски образец.

1945 г.

Политбюро на ЦК на БРП (к) обсъжда стопанската политика на партията. В приетата стопанска декларация се определят основните насоки за икономическо развитие и в стопанската политика е допуснато известно либерализиране. Провъзгласено е хармонично развитие на частната, държавната и кооперативната инициатива.

1941 г.

В периода 28 септември – 6 октомври гръцки националисти и комунисти вдигат въоръжен бунт в района на Драма, потушен от българските войски. До края на 1941 г. около 200 000 гърци се изселват от контролираните от България територии.

1919 г.

В периода 28 септември – 1 октомври се провежда Велик събор на македонските братства (56 братства). На него се изказва мнение за автономия на Македония под протектората на Обществото на народите.

Македонските дружества и братства са организации на бежанци и преселници от Македония в България и други страни, със задача да подпомагат своите сънародници от европейските предели на Османската империя, останали под властта на Високата порта по силата на решенията на Берлинския конгрес (1878 г.).

1918 г.

По време на Първата световна война българска делегация със съдействието на американската дипломация пристига в Солун и започва преговори за примирие. Примирието е сключено на следващия ден, като България се задължава да изтегли, разоръжи и демобилизира войските си, с изключение на 3 дивизии и четири конни полка. Антантата получава правото да задържи в плен 100-хилядна българска армия на запад от Скопския меридиан, да установи контрол върху българските комуникации и частично да окупира страната.

1915 г.

Българските войски завземат западния бряг на река Марица, съгласно българо-германския договор, сключен на 24 август същата година, според който България поема задължението да се намеси в Първата световна война, като в замяна й се предоставят земите, отнети й от съседните балкански държави след поражението й в Междусъюзническата война. Формиран е Одрински окръг със седалище в Караагач.

1887 г.

Провеждат се избори за V Обикновено народно сърбание, спечелени от поддръжници на Стефан Стамболов. Гласуват 22% от избирателите.

 

1869 г.

Основано е ''Българско книжовно дружество'' в Браила, което през 1911 г. е преименувано на Българска академия на науките (БАН).

 

1864 г.

В Лондон по инициатива на Карл Маркс и Фридрих Енгелс е създаден “Първият Интернационал" (Международно дружество на работниците) – първата международна организация на пролетариата.

На тази дата са родени:

1908 г.

Роден е Марин Петров Големинов – български композитор, академик.

Той е един от най-изтъкнатите български съвременни композитори от т. нар. второ поколение. Автор е на оперите "Ивайло", "Зографът Захарий", "Тракийски идоли"; балетите "Нестинарка", "Дъщерята на Калояна". Носител е на Хердерова награда.

 

На тази дата умират:

2008 г.

Умира Константин Павлов - български поет и киносценарист. Автор е на пиесите "Табу", "Птици", "Персифедрон". Сред филмите, снимани по негови сценарии, са: "Спомен за близначката", "Селцето", "Чуй петела", "Илюзия", "Масово чудо", "Бяла магия", "Памет", "Без драскотина", "Нещо във въздуха", както и анимационните "Птици", "Стари басни" и "Внимание, червено".

1994 г.

Умира Илко Моис Ескенази – български политик. Основател и първи президент на Еврейския комитет "Цион". Един от учредителите на Обединения демократичен център, преименуван през октомври 1992 г. на "Обединен християндемократически център". Вицепремиер по икономическите въпроси през 1992 –1993 г.

1969 г.

Умира Кимон Георгиев – български политик и държавник. Един от основателите на Военния съюз, както и един от главните организатори на държавния преврат на 9 юни 1923 г. Налага се като лидер в Политическия кръг "Звено". Активно участва в подготовката и провеждането на държавния преврат на 19 май 1934 г. От 19 май 1934 г. до 22 януари 1935 г. заема поста министър-председател. От 9 септември 1944 г. до ноември 1946 г. е министър-председател на първото отечественофронтовско правителство. След това заема редица важни държавни постове: министър на външните работи, министър на електрификацията и мелиорациите, председател на Комитета по строителство и архитектура, заместник председател на МС, заместник-председател на Националния съвет на ОФ.

1953 г.

Умира Стефан Николов Аврамов - участник в Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), писател. Автор е на книгата "Революционните борби в Азот (Велешко) и Поречието".

 

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници: 

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;