В далечната 1642 година холандският мореплавател Абел Тасман открива острова, който днес носи неговото име – Тасмания.

Английският астроном Джеремия Хорокс наблюдава преминаването на Венера пред слънцето. Годината е 1637-а.

“Произход на видовете" на Чарлз Дарвин става достояние на световната научна общественост през 1859 г. Това е началото на дарвиновото учение за еволюцията.

Патентована е бодливата тел през 1874 г., а неин “баща" е щатският фермер Джозеф Глидден.

50 пътници и шестима похитители са убити при заложническа криза в Малта през 1985 година. Командоси атакуват похитен египетски пътнически самолет след като 24-часовите преговори преди това с терористите остават безуспешни.</i>

2017 г.

18 жени обвиняват в сексуално посегателство Жан-Клод Арно, съпруг на Катарина Фростенсон - член на Шведската академия, която връчва ежегодната Нобелова награда за литература.

2017 г.

Бившият първи вицепрезидент на Зимбабве Емирсън Мангагва полага клетва като президент, наследявайки на поста Робърт Мугабе.

2017 г.

Най-малко 305 души са загинали и над 128 ранени, при бомбардировки и атентати в джамия близо до Ариш, Египет

2016 г.

Официален служител на ООН обвинява Мианмар, че е извършил геноцид срещу Рохинга.

2016 г.

80 шиитски поклонници са загинали след взрив на камион-бомба в Ирак.

2016 г.

Загиват 74 души, след като строителната платформа в електроцентралата в китайския град Фенгхенг в провинция Дзянси се срина.

2016 г.

50 000 души са евакуирани заради силни пожари в израелския град Хайфа.

2015 г.

Турски изтребители свалят руски боен самолет Су-24 под предлог, че е нарушил въздушното пространство на страната. По информация от Русия, самолетът е летял над Сирия. Президентът Владимир Путин окачествява инцидента като "удар в гърба, нанесен от подкрепящите тероризма“.

2015 г.

Русия прекратява всички контакти по военни въпроси с Турция и придвижва С-300 към провинция Латакия.

2015 г.

Израел прогонва палестинци от Йерусалим за "нелоялност“ към държавата. От 1967 г. насам 14 309 палестинци са лишени от жителство в Йерусалим.

2013 г.

В Мали се провеждат парламентарни избори.

2013 г.

Изпълняващият длъжността президент на Египет Адли Мансур подписва указ за забрана на митингите без разрешение на полицията.

2012 г.

При пожар в шевна фабрика в околностите на Бангладеш загиват 112 човека.

2011 г.

Арабската лига постави 24-часов ултиматум на Сирия да допусне мисия от наблюдатели от организацията на арабските страни.

2011 г.

В Египет ръководителят на Висшия съвет на въоръжените сили на Египет, Мохамед Хюсеин Тантави назначава за премиер на новото правителство на националното спасение Кемал ал Ганзури, който е премиер на Египет от 1996 г. до 1999 г.

2011 г.

В Гамбия се провеждат президентски избори.

2011 г.

Беларуският правозащитник Алес Беляцки е осъден на лишаване от свобода при строг режим за срок от 4 години и 6 месеца с конфискуване на имуществото. Осъден е да плати още глоба от 80 хиляди долара и разноските по делото 4.5 хиляди долара. Беляцки е заместник-директор на Международната федерация за правата на човека (FIDH) и основател на правозащитната организация "Вясна" ("Пролет"), следяща действията на беларуското правителството срещу опозиционните сили. Обвинен е в данъчна измама, тъй като държи средства на организацията в банкови сметки. Повече от 100 човека, сред които много общественици, се събират в сградата на съда, за да защитят обвиняемия.

2005 г.

С 303 гласа "ЗА", 1 - "ПРОТИВ" и 0 – "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ" сенатът на Испания ратифицира Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз. Камарата на представителите го приема на 14 декември, а на 21 юни 2006 г. Договорът е внесен в ЕП.

2004 г.

Умира британско-канадският писател Артър Хейли. Роден е в Англия, но прекарва по-голямата част от живота си в Канада, САЩ и Бахамските острови. Известен е като автор на остросюжетни популярни романи. Едни от най-известните му творби са "Окончателна диагноза“, "Хотел“ и "Летище“.

2000 г.

В Интернет се появява информация за нов вирус “Ромео и Жулиета".

1996 г.

В Япония е създадено най-голямото в света пано - 2025 квадратни метра.

1996 г.

На референдум в Беларус повече от 70% от населението поддържа конституцията предложена от президента Александър Лукашенко.

Александър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г.. Лукашенко следва педагогика и агрономство. От 1975г. до 1977г. работи като инструктор на съветските гранични войски в Брест.

През 2001г. Лукашенко е преизбран за президент на Беларус. През март 2006 г. за трети път Лукашенко е избран за президент на Беларус.

1989 г.

Целият президиум и секретариатът на Чехословашката комунистическа партия подава оставка в резултат на масови протестни демонстрации в Прага.

1985 г.

Командоси атакуват похитен пътнически самолет на египетските авиолинии в Малта. При щурма загиват 50 пасажери, включително деца, както и шестима похитители. Кризата започва два дни по-рано, когато въоръжените лица вземат контрола над пътническия самолет десет минути след излитането му от Атинско летище.

Похитителите принуждават капитана да отклони самолета към Малта, където се приземяват на отдалечено летище, близко до столицата.

24 часа преди щурма малтийските власти се опитват да преговарят с похитителите за освобождаване на пътниците и екипажа.

1983 г.

ООП разменя шестима израелски пленници за 4500 палестинци и ливанци.

Организация за освобождение на Палестина (ООП) е политическа и паравоенна организация на палестинските араби. Целта на организацията е създаване на независима палестинска държава между река Йордан и Средиземно море. През последните години официалната цел на ООП се определя по нов начин — създаване на държава, обхващаща Западния бряг и ивицата Газа ( въпреки че значителна част от членовете на организацията не се придържа към нея). Тази промяна в политическата линия, която фактически признава правото на евреите на собствена държава в историческата област Палестина, става предпоставка за започване на конструктивни преговори с Израел, довели до създаването на Палестинската автономия.

1963 г.

Убиецът на президента Кенеди, Ли Харви Осуалд е прострелян смъртоносно в подземието на полицейския участък на Далас от Джак Руби.

1956 г.

Англо- френските войски напускат Египет.

Суецката криза, известна още като Суецката война и операция "Кадеш“, е война, която се води през 1956 г. на територията на Египет. В този конфликт Египет се сблъсква със съюзените сили на Франция, Великобритания и Израел. Съюзът на двете европейски държави и Израел е породен от националните интереси — европейските държави имат икономически и търговски интереси към Суецкия канал, а Израел има належаща нужда каналът да бъде отворен за израелските кораби. Великобритания и Франция са принудени от САЩ да се оттеглят от конфликта, но Израел постига своите цели. В резултат на кризата британския министър-председател Антъни Идън си подава оставката.

1944 г.

За първи път американската авиация предприема дневна бомбардировка на Токио.

1940 г.

В хода на Втората световна война (1939-1945 г. ) Бенито Мусолини предлага на България да подпомогне италианската военна операция срещу Гърция като обещава да предаде на България Западна Тракия.

1918 г.

В Орле е учреден литературен музей на Иван Тургенев.

Иван Сергеевич Тургенев е руски писател, член на Петербургската академия на науките (от 1860 г.). През 1837 г. завършва Философския факултет на Петербургския университет през 1837 г., продължава образованието си в Берлин и Рим. Магистър е по философия на Петербургския университет от 1842 г. Първите му публикувани творби са стихове и поеми - “Параша" (1843 г.), “Помешчик" (1846 г.), “Андрей" (1846 г.), които са високо оценени от Белински. През 1847 г. излиза първата му прозаична творба “Хор и Калинич", включени по-късно в цикъла разкази “Записки на ловеца" (1852 г.).

Автор е на пиесите: “Храненикът" (1857 г.), “Месец на село" (1850 г., изд. 1855 г.). В социално-психологическите си романи “Рудин" (1856 г.), “Дворянско гнездо" (1859 г.), “В навечерието" (1860 г.), “Бащи и деца" (1862 г.) и повестта “Ася" пресъздава герои, представители на загиващата дворянска култура и

новите герои на епохата - разночинци и демократи, образи на самоотвержени руски жени. В романите “Дим" (1867 г.) и “Целина" (1877 г.) изобразява живота на руските емигранти, народническото движение в Русия. В края на живота си създава лирико-философските “Стихотворения в проза" (1882 г.).

1905 г.

В Русия е отменена предварителната цензура на печатните издания.

1903 г.

Американецът Клайд Колман патентова електрическия автомобилен стартер.

1874 г.

Американския фермер Джозеф Глидден патентова бодливата тел.

1859 г.

Публикуван е революционният научен труд на Чарлз Дарвин "Произход на видовете", в който ученият излага основните положения на материалистичното си учение за еволюцията на живата природа. Първото издание се изчерпва за един ден, независимо от критиките, които се отправят към концепцията за естествения подбор. Според Дарвин еволюцията е резултат от взаимодействието на факторите изменчивост, наследственост и естествен отбор. В резултат на наследствената изменчивост и естествения отбор се образуват нови видове. Съвременното Дарвиново учение се развива, като използва постиженията на популационната генетика и еволюционната биология. Терминът е предложен от А. Уолас, който независимо от Дарвин достига до близки изводи.

Чарлс Роберт Дарвин е знаменит английски естественик и физиолог. Участва в научна експедиция по южноамерикански крайбрежия с кораба "Бигъл". Там събира първите материали за съчинение си "За произхода на видовете чрез естествен подбор" (1859 г. ). В книгата "Произход на човека и половия отбор" (1871 г. ) обосновава спорната хипотеза за произхода на човека от приматите.

1659 г.

Официално е сключен Пиренейския мир, с който завършва 24-годишната война между Франция и Испания.

С обявяването й Франция подкрепя протестантския лагер, а Испания - католическия. Войната срещу Франция започва с успех на Хабсбургите. Съвместното автро-испанско настъпление от Рейнланд и Нидерландия едва не довежда до падането на Париж през 1636 г. и само лошото снабдяване и избухването на епидемия попречват на крайния успех.

През 1648 г. надмощието на Франция е потвърдено чрез нова победа на нейните армии при Ланс.

Военни действия се водят и в Италия, където французите атакуват испанския съюзник Генуа (1643 г.), а по-късно - и испанското владение Милано, но обсадите се оказват неуспешни. През 1647 г. в друго испанско владение - Неапол, избухва въстание. Френският пръв министър Мазарини изпраща свой кандидат да заеме неаполитанския престол, когото въстаниците приемат въодушевено, но не му помага с достатъчно войски и испанците възстановяват контрола си над областта.

Според Пиренейския мирен договор от 24 ноември 1659 г. Испания отстъпва на Франция Русийон (окупиран още през 1642 г.) и Артоа, а младия френски крал Луи XIV се ангажира да опрости Конде и да го приеме отново на френска служба.

1642 г.

Мореплавателят Абел Тасман открива Земята на Ван Димен (днес о. Тасмания).

Абел Янсзон Тасман е нидерландски мореплавател, изследовател на Океания и Австралия (1642-1644 г. ). В периода 1642-1643 г. открива островите Тасмания, Нова Зеландия, Тонга, Фиджи и др. През 1644 г. изследва северните и северозападните брегове на Австралия до залива Карпентерия.

1637 г.

Преминаването на Венера пред слънчевия диск за пръв път се наблюдава от английския астроном Джеремия Хорокс.

1615 г.

Френският крал Людовик XIII на 15-годишна възраст се жени за Анна Австрийска. След неговата смърт Анна Австрийска управлява Франция до навършване на пълнолетие на сина и Людовик ХIV със съдействието на кардинал Мазарини, с когото встъпва в таен брак.

На тази дата са родени:



1954 г.

Роден е Емир Кустурица - босненски кинорежисьор и сценарист, актьор и музикант. Снима в Европа и в Холивуд. Сред най-популярните му филми са: "Аризонска мечта" и "Ъндърграунд", с оригиналната музика на оркестъра на Горан Брегович с балканска фолклорна интонация. Други негови филми са "Циганско време", "Черна котка, бял котарак".

1947 г.

Роден е Анатолий Петрович Вапиров - украински саксофонист, композитор, диригент. Завършва Музикалното училище в Киев и Консерваторията в Ленинград, специалност "Кларнет", а през 1977 г. майсторски клас по саксофон. До идването му в България през 1982 г. преподава саксофон в Ленинградската консерватория, дирижира бигбенд и различни ансамбли; сътрудничи с много от известните руски джазмени (Сергей Курьохин, Владимир Чекасин, Владимир Тарасов, Игор Брил и др. ). След като се установява във Варна, сформира бигбенд, а от 1992 г. е инициатор и музикалния директор на джазфестивала "Варненско лято" (първи и единствен форум, посветен на свободната, спонтанна импровизационна музика). В България Анатолий Вапиров участва в проекти с джазмузиканти като М. Левиев, Ан. Дончев и "Акустична версия", Й. Ибрахимова, Т. Спасов, Ст. Янкулов, П. Петров, "Бели, зелени, червени"; Пол Гонсалвес, Мел Уолдрън, Я. Гарбарек, Кристиян Мутшпил, Джон Сърман, Томаш Станко, Хари Тавитян, Юрий Кузнецов, Енвер Измаилов и мн. др.

Участва в джазфестивали в Русия, Румъния, Австрия, Германия, САЩ, Франция, Италия, Дания, Швейцария.

1887 г.

Роден е Ерих фон Левински Манщайн - германски офицер, генерал-фелдмаршал от 1942 г. от Вермахта, един от нацистките военни престъпници, представител на пруската военна аристокрация. Започва военната си служба през 1906 г. През 1914 г. завършва Военна академия. Участва в Първата световна война, а след това служи в райхсвера. През 1935-1938 г. е началник на оперативното управление на Генералния щаб. Участва в окупацията на Судетската област и войната срещу Полша. Във военните действия срещу Франция командва 38-и корпус, на Източния фронт (1941 г. ) командва 56-и танков корпус (групата армии “Север"). През ноември 1942 г. - януари 1943 г. командва групата армии “Юг". От март 1944 г. е уволнен от армията и пенсиониран. През 1950 г. британския военен съд го осъжда на 18 години затвор, но през 1953 г. е освободен. Издава мемоари в няколко тома. Умира на 10 юни 1973 г. в Мюнхен.

1864 г.

Роден е Анри Тулуз-Лотрек - френски живописец и график постимпресионист. Основна тема в творчеството му са животът и развлеченията на парижката бохема. Автор е на картините "Бал в Мулен дьо ла Галет", "Певицата Ивет Жилбер", "Жана Аврил", "Танцът на Шокола" и др. Създава много плакати за "Мулен руж".

1833 г.

Роден е Йован Йованович Змай - сръбски поет. Започва да пише стихове на 15-годишна възраст. Издава политико-сатиричния в-к "Змай", чието заглавие след това става негов псевдоним. Прави много преводи - "Демон" на Лермонтов, "Ифигения в Таврида" от Гьоте, "Майстор Маноле" от Кармен Силва и др.

Умира на 3 юни 1904 г. в Каменица, Воеводина.

1826 г.

Роден е Карло Колоди (псевдоним на Карло Лоренцини) - италиански писател. Участник в национално-освободителното движение и в революцията от 1848 г. Автор е на разкази, публицистични очерци, комични сценки (“Наброски" 1880 г. ; “Очи и носове" 1881 г. ; “Весели разкази" 1887 г. ). Световна известност има неговата детска повест “Приключенията на Пинокио. История на марионетките" (1880 г. ). По мотиви от “Приключенията на Пинокио" руският писател А. Н. Толстой създава своята детска повест “Златното ключе" (1936 г. ).

1784 г.

Роден е Закари Тейлър - американски политик; Президент на САЩ (1849-1850 г. ). От 1808 г. е на военна служба, участва в ликвидационната експедиция срещу индианците, във войната с Мексико (1846-1848 г. ) и др. Като президент застава срещу радикалните привърженици на робството.

1729 г.

Роден е руският пълководец Александър Василиевич Суворов, граф Римникски и княз Италийски. Изучава военното дело под ръководството на баща си - генерал Василий Иванович Суворов. През 1742 г. е войник в лейбгвардейския Семьоновски полк, шест години по- късно служи в полка като капрал, а от1754 г. е поручик и служи в Ингерманландския пехотен полк. След това Суворов е във Военната колегия. Той участва в Седемгодишната война на щабни и командни длъжности. Участва в Кунерсдорфското сражение през 1759 г. и превземането на Берлин през 1760 г. Произведен е полковник през 1762 г. и е назначен за командир на Астраханския, а след това на Суздалския полк. Той съставя и въвежда в употреба т. нар. “Полково учреждение" - оригинална инструкция за обучението на войниците и офицерите и за организацията на бойната подготовка на войските. Взема участие в Руско-турската война (1773-1774 г. ) и Руско-турската война (1787-1791 г. ). По време на втората командва 30-хиляден корпус и разгромява турците при Фокшани през юли 1789 г. и Римник през септември 1789 г. Година по- късно превзема и крепостта Измаил. От август 1794 г. Суворов командва руските войски при потушаване на полското въстание. В Полша е произведен във фелдмаршал през 1794 г. Три години по-късно император Павел I уволнява Суворов от армията и го заточва в имението му. Това трае две години. През 1799 г. той е назначен за главнокомандващ руските войски, действащи в Италия срещу Наполеон I Бонапарт. По време на Италианския поход (1799 г. ) руско-австрийските войски, командвани от Суворов, разбиват френската армия в Северна Италия. Военнотеоретичната и практическата дейност на Суворов е отразена в неговото литературно и документално наследство, включващо “Полково учреждение", “Науката да се побеждава", различни инструкции, наставления и записки. Соворов се проявява също като сериозен и способен военен теоретик, тактик и стратег, разбиращ проблемите на военното дело и армията. Умира на 18 май 1800 г.

1632 г.

Роден е Бенедикт Спиноза ­ холандски философ. Той изгражда собствена философска система, съгласно която съществува само една субстанция, наречена от него Бог (за разлика от "сътворената природа") - тя е "причина на себе си" и не е създадена от нещо външно. Подлага на критика Светото писание, като доказва неговата произволност и противоречивост. Наказан е с отлъчване и проклинане от равините. Спиноза е привърженик на теорията за обществения договор и защитник на демокрацията. Основното му съчинение е "Етика".

На тази дата умират:

2002 г.

Умира 81-годишният американски философ Джон Роулз.

1991 г.

Умира Фреди Меркюри (Фарук Булсара) - английски певец и композитор. Роден е на 5 септември 1946 г. на о. Занзибар. Започва кариерата си в група “Рейдж". Завършва стъклопис в художественото училище “Ийлинг Колидж". Заедно със студентите Бр. Мей, Дж. Дийкън и Р. Тейлър създава рокгрупа “Куин" (1972 г. ). Най-успешният хит е “Бохемска рапсодия" (1975 г. ), заемала първо място в класацията на Великобритания 9 седмици. Заедно с групата издава 18

дългосвирещи плочи. Заедно с Д. Бауи записва хита “Под напрежение" (1982 г. ). Фреди Меркюри издава и самостоятелни албуми, сред които е “Барселона" с оперната прима М. Кабайе. Умира в дома си от СПИН. След смъртта му групата “Queen" се разпада.

1929 г.

Умира Жорж Клемансо - френски политик и държавник, по професия лекар. Той е член на Френската академия от 1918 г. По време на Втората империя участва в радикално-републиканското движение. След поражението на Франция във войната с Прусия (1870-1871 г. ) се обявява за продължаване на войната. Като депутат в Национално събрание гласува против Франкфуртския мирен договор от 1871 г. По време на Парижката комуна (1871 г. ) се опитва да постигне класов мир между комунарите и законното правителство на Франция. Лидер е на буржоазните радикали от началото на 80-те години. Предлага обширен план за демократични реформи. Привърженик е на реваншистката война против Германия. В парламента се обявява против колониалната политика, която отслабва по негово мнение положението на Франция в Европа. За темпераментните си и речи е наричан Тигърът. Два пъти е избиран за сенатор (1902 г. , 1909 г. ). Министър е на вътрешните работи (март - октомври 1906 г. ). В периода октомври 1906 - юли 1909 г. е председател на правителството. От началото на Първата световна война настоява за продължаване на войната до пълен разгром на Германия. Председател е на правителството и военен министър (от ноември 1917 г. ). Председател е на Парижката мирна конференция (1919-1920 г. ) и ръководител на френската делегация. Той е един от авторите на т. нар. Версайска система. По настояване на Жорж Клемансо е създаден Ньойският мирен договор. След като загубва президентските избори през 1920 г. се оттегля от политиката.

1870 г.

Умира Лотреамон (псевдоним на Изидор Дюкас) - френски поет. Роден е на 4 април 1846 г. в Монтевидео. През 1868-1869 г. публикува поемата "Песните на Малдорор", в която възпява неистовия бунт срещу моралните и обществените устои на съвременното общество, повторен впоследствие в сборника "Стихотворения. Предисловие към бъдещата книга" (1870 г. ) - произведение, написано във формата на незавършени стихотворения в проза, обединени от герои и интриги, характерни за черния роман. През ХХ в. това произведение е преоткрито от сюрреалистите. От Лотреамон тръгва не само модерната, но и реалистичната традиция в съвременната френска поезия (П. Елюар, Л. Арагон и др.).

1869 г.

Умира Георге Асаки - молдовски и румънски писател, просветител. Роден е на 12 март 1788 г. Привърженик е на идеята за развитие на националната култура. Организира първите театрални представления на румънски език (1816 г. ), издава в-к "Албина ромъняска" (1829-1849 г. ) и др. Автор е на произведения с патриотичен и дидактичен характер: "Стихотворения" (1836 г. ), "Избрани басни" (1836 г. ), исторически новели "Княгиня Роксана" (1841 г. ), "Елена молдованка" (1851 г. ), "Бялата долина" (1855 г. ) и др.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.