На тази дата през 1520 г. Сюлейман Великолепни става султан на Османската империя, която по време на неговото управление достига своя най-голям разцвет. На този ден през 1866 г. е роден авторът на “Машина на времето" и “Война на световете" - Хърбърт Уелс. През 1860 г. умира германският философ-идеалист Артур Шопенхауер.

2017 г.

Най-малко пет мигранти намират смъртта си, а деветдесет изчезват, след като лодката им потъва край западния бряг на Либия.

2015 г.

Във Върховния съд на Румъния започва съдебен процес срещу Виктор Понта за корупция, укриване на данъци и пране на пари.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас полага клетва като министър-председател на Гърция.

2014 г.

Сирийски кюрди вече трети ден продължават да пресичат границата с Турция спасявайки се от настъплението на джихадистите от "Ислямска държава“. Откакто е отворена границата между двете държави, пресеклите я наброяват стотици хиляди.

В Ню Йорк се провежда срещата на върха за борба с климатичните промени. Във форума участват 125 държавни и правителствени ръководители. Със срещата се поставя началото на процес, който ще продължи 15 месеца и трябва да приключи в края на 2015 г. с подписването на ново международно споразумение за ограничаване на емисиите на парникови газове. По този повод два милиона демонстранти излизат на улиците на Ню Йорк и на 2000 града по света, за да изразят загрижеността си за климатичните промени и надеждата си за спасяване на планетата, като се изгради общество, захранвано на 100% от чиста енергия. Протестът е най-големият до този момент за климата в историята.

2013 г.

От терористични актове в Ирак загиват 75 човека.

От наводнения в Нигер загиват 32 човека, а около 135 хиляди остават без покрив над главата си.

В Единбург се провежда многохиляден митинг за излизане на Шотландия от Великобритания.

2012 г.

Досегашният вицепремиер на Етиопия 47-годишният Хайлемариам Десалегън е новият премиер на мястото на починалия на 20 август Мелес Зенауи. Мелес Зенауи сваля през 1991 година от власт близкия до СССР комунистически лидер Менгисту Хайле Мариам.

"Денят на любов към пророка Мохамед“ завърши в Пакистан с гибелта на десетки жертви и подпалването на шест кинотеатра и две банки. Исламабад обяви денят за почивен, за да могат гражданите на страната да изразят масово протеста си срещу филма "Невинността на мюсюлманите“.

2011 г.

Президентът на Чехия Вацлав Клаус в интервю за американския телевизионен канал СиЕнБиСи изрази песимизъм относно икономическите перспективи на Европа, ако Гърция остане в еврозоната, защото "старият континент ще бъде изправен пред дълъг период на "икономически застой"“.

Гари Каспаров призовава Европейският съюз да не се преструва, че в Русия има демокрация и да игнорира идващите избори в страната.

2006 г.

Совалката “Атлантис" се приземява успешно на пистата в Кейп Канаверал. “Атлантис" се завъръща от 12-дневна мисия в космоса, чиято задача е да достави на Международната космическа станция слънчеви батерии и енергийни генератори. НАСА планира до края на 2010 година совалката да извърши още 15 полета.

2000 г.

Приключват поредните преговори с Международния Валутен Фонд (МВФ). Заключението е, че България няма нужда от ново споразумение с фонда, а може да разчита на предприсъединителните програми на ЕС.

1999 г.

При земетресение в Централен Тайван загиват 2 400 души.

1993 г.

Президентът на Русия Борис Елцин прекратява дейността на парламента, в разрез с действащата по това време конституция, и така ускорява Руската конституционна криза от 1992-1993 г.

1991 г.

На проведения референдум 99 % от избирателите гласуват за независимостта на Армения

1981 г.

Белийз е обявена за независима държава. Тя се намира в Средна Америка, край Карибско море. Площта й е 22 965 кв. км. Населението на държавата към 2000 г. е 249 183 души - негри, мулати, метиси, индианци. Столица на Белийз е Белмопан. Законодателният орган в държавата е двукамарно Национално събрание. Официалният език в страната е английски. Паричната единица е белийзки долар. Първоначално Белийз е испанско владение. От 1862 г. е обявена за британска колония. През 1964 г. получава вътрешно самоуправление. От 1981 г. е независима държава в Британската общност.

1964 г.

Малта е обявена за независима държава.

1949 г.

Мао Цзе Дун провъзгласява създаването на Китайската Народна Република

1933 г.

Започва т.н. Лайпцигски процес.

Лайпцигският процес е съдебен процес, организиран от хитлеристкия режим в Германия по повод подпалването на Райхстага. Като обвиняеми са изправени Е. Торглер - председател на комунистическата фракция в Райхстага, и трима българи - Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев. Заседанията започват на 21 септември и приключват на 23 декември с.г. И четиримата обвиняеми са оправдани от германския съд по липса на доказателства. Поради отказа на българското правителство да разреши на Георги Димитров и неговите другари да се завърнат в България СССР им предоставя свое гражданство и ги приема в своята държава. Процесът е първият голям удар срещу настъплението на хитлерофашизма в Европа и света.

1931 г.

Великобритания изоставя златния стандарт: преустановява конвертируемостта на английската лира в злато. Валутата девалвира.

1913 г.

В Чикаго се провежда общобългарски емигрантски конгрес, който учредява Македоно-български народен съюз в САЩ и Канада с орган в. "Свобода". Вестникът започва да излиза два пъти седмично в началото на 1914 г. Третира тематика, подчинена на идеята за Обединена България. "Съюзна хроника" следи дейността на Македоно-българските народни организации в Чикаго, Джонстаун, Вокеган, Хамилтън, Киченер. Отделя място и за културните им инициативи. Отразяван е ходът на битките в Първата световна война, тържественото посрещане на българските воини в Македонския край като освободители.

Настъпилите противоречия в Съюза, отдръпването на голяма членска маса под претекст, че от хиляди километри едва ли би могло да се влияе по някакъв начин върху събитията на Балканите, водят и до липсата на средства за погасяване на полицата по изплащането на печатницата. Докато през 1916 г. вестникът става ежедневник, през есента на 1917 г. е принуден да обяви фалит и печатницата е секвестирана. Македоно-българският народен съюз също прекратява дейността си.

1520 г.

Сюлейман Великолепни става султан на Османската империя, която по време на неговото управление достига своя най-голям разцвет.

На тази дата са родени:

1947 г.

Роден е Стивън Кинг, американски писател

1936 г.

Роден е Юрий Лужков, кмет на Москва

1866 г.

Роден е Хърбърт Джордж Уелс - английски писател и публицист, автор на романи, политически, научни и исторически книги. Научнофантастичните му романи са: Машина на времето", 1895 г. “Невидимият", 1897 г.; “Война на световете", 1898 г.; “Първите хора на луната", 1901 г., и др.), а реалистичните: Кипс", 1905 г.; “Тоно Бънги", 1909 г.; “Историята на мистър Поли", 1910 г.; “Хора, равни на боговете", 1923 г., и др.). Издава 2 сборника есета - “Очерци по история" 1920 г. и “Формата на бъдещите неща" 1933 г. Редица негови художествени изследвания са насочени против фашизма и войната. Обявява се против политическата система на управление, предпочита управлението на технократите - специалисти, инженери и учени. Хърбърт Джордж Уелс умира на 13 август 1946 г.

1853 г.

Роден е холандският физик Хайке Камерлинк - Онес (1853 - 1926). През 1911 г. открива явлението свръхпроводимост. При своите опити достига температура, близка до абсолютната нула и разработва метода за получаване на течния хелий. Носител е на Нобелова награда за физика през 1913 г.

1756 г.

Роден е шотландският инженер Джон Макадам (1756 - 1836). Изобретател на настилката, носеща неговото име.

1452 г.

Роден е флорентинският монах доминиканец Джироламо Савонарола (1452 - 1497). Обявява се против тираничното управление на Медичите във Флоренция. След тяхното сваляне от власт, спомага за установяване на републиката. Заради критиките си срещу папството, през 1497 г. е обвинен за еретик и изпратен на клада.

На тази дата умират:

1860 г.

Умира Артур Шопенхауер – германски философ-идеалист. Роден е на 22 февруари 1788 г. Частен доцент е в Берлинския университет от 1820 г., от 1831 г. живее във Франкфурт на Майн. Основното му съчинение е “Светът като воля и представа" (т. I, II, 1819-1844 г.). През 1911 г. във Франкфурт е основано Шопенхауерово дружество.

1832 г.

Умира английският писател Уолтър Скот (1788 - 1832). Създател е на историческия роман.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;