На тази дата през 1963 г. влиза в сила Договор за забрана на ядрените опити в атмосферата, а през 1967 г. – влиза в сила Договор за Космоса.

През 1961 г. е завършена електрификацията на транссибирската магистрала. През 1911 година започва революция в Китай, а през 1919 г. Антантата и САЩ обявяват икономическа блокада на съветска Русия.

10 октомври е Световен ден срещу смъртното наказание и Професионален ден на архивиста. 

2016 г.

Присъдена е Нобелова награда за икономика на родения в Обединеното кралство Оливър Харт и Бенгт Холстрьом от Финландия за работа по теорията на договорите.

2015 г.

Терористичен акт в Анкара отнема живота на 100 човека и ранява над 400.

2014 г.

Нобеловата награда за мир за 2014 г. е присъдена на Малала Юсуфзай, 16-годишна пакистанка бореща се за правата на момичетата на образование и индийският активист за правата на децата Кайлаш Сатярти.

2014 г.

Армения е приета в Евразийския икономически съюз.

2013 г.

На канадската писателка Елис Мънро е присъдена Нобеловата награда за литература за 2013 г.

2012 г.

Абдула ал Нусур сменя Файез ал Таравне на поста министър председател на Йордания.

2012 г.

Американците Робърт Левковиц и Брайън Кобилка са номинирани за Нобеловата награда по химия за 2012 г за изследване на GPCR - G-протеин куплираните (сдвоени) рецептори.

2011 г.

Севернокорейският вожд Ким Чен Ир показва за първи път на военния парад за 65-годишнината от основаването на управляващата Корейска трудова партия своя син Ким Чен Ун, определен за негов политически наследник. Парадът е най-големият до този момент в историята на Северна Корея. Народът изпада в екстаз при вида на двамата Ким под портрета на най-стария.

2011 г.

Нобелова награда за икономика получават американците Томас Салджънт и Кристофър Симс за съвместно изследване на емпирическите причинно-следствени връзки в макроикономиката.

2011 г.

Около 200 афганистански талибани се опитват да преминат границата с Пакистан. При завързалата се престрелка са убити 30 афганистанци и един пакистански войник.

2007 г.

Шейх Музафар започва космическия си полет на кораба "Союз ТМА-11" заедно с Юрий Маленченко и Пеги Уитсън. Прекарват в космоса почти 11 денонощия, от които 9 - на МКС, където Шейх Музафар изпълнява експерименти за ЕКА и за националната програма на Малайзия. Там той изследва ефектите на микрогравитацията на координацията на движението на очите и главата, вестибуларната адаптация, измененията в раковите клетки и кристализацията на белтъците в Космоса.

2005 г.

Мощно земетресение разтърсва Азия. Повече от 1000 души загиват при труса на територията на Пакистан, който е усетен и в северна Индия и Афганистан. Земетресението е с магнитут 7.6 по Рихтер и с епицентър на около 80 километра на североизток от столицата Исламабад.

2005 г.

Ангела Меркел е обявена за канцлер на Германия. Тя е родена е на 17 юли 1954 г. От 1978 г. Меркел е доктор по физика в Лайпцигския университет. През 1990 г. малко преди обединението на Германия, тя се присъединява към християндемократическия съюз. През 2000 г. Меркел застава начело на политическата сила. През 2005 г. партията оглавявана от Меркел успява да спечели изборите, но тъй като няма нужното мнозинство да състави самостоятелен кабинет, тя става канцлер в коалиционно правителство. Меркел полага клетва на 22 ноември 2005 г., превръщайки се в първата жена- премиер в немската политическа история.

2004 г.

Жан Мишел Жар прави два последователни концерта. Първият е в Забранения град в Пекин, който е последван веднага от по-малък концерт на площад "Тянанмън", за да се отбележи началото на китайската "френска година“ — сезонът за културен обмен между двете страни. Избира живописното място до Южната врата в Забранения град. Свири с няколко известни китайски оркестъра, оперни певци и няколко гостуващи музиканти. Част от празника са и Чен Лин и китаристът Патрик Ронда.

2001 г.

Президентът на САЩ Джордж Буш обявява списък на 22 най-опасни терористи в света.

1998 г.

В турския курорт Анталия се провежда среща на ръководителите на държавите от Югоизточна Европа, на която за първи път е прието общо становище за Косовския конфликт, подписано от всички участници в конференцията. От българска страна участва премиерът Иван Костов.

В рамките на форума българският министър-председател Иван Костов провежда двустранни срещи с премиерите на Гърция, Македония, Румъния и Турция.

На срещата присъстват премиерите на СР Югославия, а Албания е представена от външния си министър.

В Анталия доминираща тема е развитието на кризата в Косово, вариантите за политическо уреждане на конфликта, както и подготовката от страна на НАТО за евентуална военна намеса.

На срещите присъстват и високопоставени представители на ЕС, НАТО, ОССЕ, ЧИС и Русия.

1987 г.

Фиджи е обявена за република.

Фиджи е островна държава в западната част на Тихия океан, състояща се от около 320 острова. Островите са открити от холандския изследовател Абел Тазман през 1643 г. Анексирани са от Великобритания през 1874 г. През 1970 г. страната печели независимост. Столица на Фиджи е Сува. Населението е 893 000 души.

1967 г.

Влиза в сила договорът за Космоса "За принципите на дейността на държавите по изследване и използване на космическото пространство, включително Луната и другите небесни тела". Това е договор, подписан от СССР, САЩ и Великобритания на 27 януари 1967 г. Определя принципа за свободното използване на космическото пространство и небесните тела за поддържане на международен мир и сигурност върху принципите на сътрудничество и взаимопомощ. Забранява присвояването на космическото пространство и небесните тела, извеждането в орбита около Земята на обекти с оръжие за масово поразяване и разполагането му на Луната и другите небесни тела.

1964 г.

В Токио е дадено началото на XVIII Олимпийски игри.

1963 г.

В сила влиза Договорът за забрана на ядрените опити в атмосферата, Космоса и под водата. Договорът е безсрочен и открит за присъединяване, подписан е от СССР, САЩ и Великобритания на 5 август 1963 г. Документът забранява ядрените опити във всякаква среда, ако взривът може да предизвика радиоактивни дъждове извън пределите на държавата, под чиято юрисдикция или контрол се провежда. От ядрените държавите развиващи свои ядрени програми, единствено Франция и Китай не се присъединяват към него и продължават с опитите, забранени от договора.

1961 г.

Завършена е електрификацията на транс-сибирската магистрала.

1944 г.

Командването на американските войски заявява, че немския град Аахен ще бъде напълно унищожен ако немските войски там не се предадат до 24 часа.

1933 г.

В САЩ, за първи път в света, в продажба е пуснат прах за пране.

1932 г.

В Харковския физико-технически институт за първи път в СССР е извършена ядрена реакция – делене на ядрото на лития.

1919 г.

Антантата и САЩ обявяват икономическа блокада на съветска Русия.

1911 г.

Започва революция в Китай, която бързо обхваща западната и южна част на страната и довежда до абдикирането на последния китайски император и провъзгласяването на страната за република. Народното въстание срещу династията Кинг избухва първоначално във Учанг, централната китайска провинция Хюбей. Отхвърлянето на династическата власт довежда до налагането на първата демократична власт в Китай.

1865 г.

Патентована е билярдната топка. Изобретателят й Джин Уесли Хайят открива синтетичен материал, с който става възможно отливането на форми. До този момент за материал при изработката на билярдни топки се е използвала само слонова кост.

1794 г.

Шестнадесет хилядна руска войска под командването на генерал Александър Суворов разбива седемхилядната полска армия при Мачейовице и взима в плен въстаническия лидер Тадеуш Костюшко.

Тадеуш Костюшко е роден на 4 февруари 1746 г. Получава военното си образование във Варшава и Париж. През 1776 г. заминава за Америка където се сражава на страната на колониалистите във Войната за независимост. В началото на 90- те години на XVIII век, се завръща в Полша. След като Прусия и Русия сломяват полската съпротива поделяйки си полските земи, Костюшко заминава за Филаделфия. В началото на XIX век се завръща в Европа. Умира на 15 октомври 1817 г. в Швейцария.

1723 г.

Англия и Прусия сключват Шарлотенбургският мирен договор, според който внука на английския крал Джордж I трябва да се ожени за пруската принцеса, а принца на Прусия Фридрих - за дъщерята на принца на Уелс.

На тази дата са родени:

1930 г.

Роден е Харолд Пинтър - ирландски драматург, поет, сценарист. Той е един от представителите на абсурдната драма в Англия заедно с Н. Симпсън, Дж. Арден, Дж. Озбърн, Ш. Дилейн и др. Автор е на пиесите: "Рожден ден" (1958 г.), "Лифт" (1960 г.), "Страж" (1960 г.), "Минали времена" (1971 г.), "Ничия земя" (1975 г.), "Измяна" (1978 г.), "Оранжерия" (1980 г.) и др.

1930 г.

Умира Адолф Хенрих Густав Енглер - германски ботаник, един от създателите на еволюционната география на растенията, чуждестранен член-кореспондент на Петербургската Академия на Науките (от 1888 г.), член е на Академията на Науките на СССР (1927 г.) и на други научни дружества в Европа. Автор е на подробна филогенетична система на растенията. Организира издаването на фундаментални справочни издания по ботаника.

1913 г.

Роден е Клод Симон - френски писател, принадлежащ към школата на “новия роман". Учи в колеж в Париж. Участва във Втората световна. война; попада в плен, избягва и се включва в Съпротивата. Когато влиза в изданието “Минюи" през 1957 г. с романа “Вятърът", има издадени вече 3 книги: “Плут" (1945 г.), “Гъливер" (1952 г.), “Свещена пролет" (1954 г.). Следват “Трева" (1958 г.), “Пътят към Фландрия" (1960 г.), “Отело" (1962 г.), “Истории" (1967 г., награда “Медиси"), “Битка за Фарсала" (1969 г.), “Триптих" (1973 г.), “Нагледен урок" (1976 г.), “Георгики" (1981 г.).

1895 г.

Роден е Волфрам фон Рихтхофен - германски военачалник, ген.-фелдмаршал. На военна служба е от 1913 г. По време на Първата световна война е летец, а след войната преминава в запаса. Завършва Висшето техническо училище през 1923 г. и постъпва в райхсвера; участва в създаването на германските ВВС. По време на интервенцията в Испания (през 1936-1939 г.) е началник-щаб и командир на авиационния легион "Кондор". През периода 1939-1942 г. командва 8-ми авиационен корпус, действащ през Втората световна война в Полша, Франция, на Балканския полуостров и остров Крит, а по-късно - на германо-съветския фронт. От юли 1942 г. е командващ 4-ти въздушен флот, който поддържа настъплението към Сталинград, а след това осъществява снабдяването на обкръжените при Сталинград немски групировки. От юни 1943 г. до октомври 1944 г. командва 2-ри въздушен флот в Италия; но се отегля поради здравословни причини.

1873 г.

Роден е Артър Лавджой - американски философ, представител на критическия реализъм; професор от 1901 г. Преподавател е във Вашингтонския (1901-1908 г.), Мисурийския (1908-1910 г.) университет и в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор (1910-1938 г.). Президент е на Американската философска асоциация от 1916 до 1917 г. Лавджой е основател и редактор на сп. "Journal of the History of Ideas" от 1940 г. Артър Лавджой умира 1962 година.

1861 г.

Роден е Фритьоф Нансен - норвежки естественик, полярен изследовател, общественик и политически деец, професор. На 27-годишна възраст преминава Гренландия от изток към запад на ски (през 1888 г.). През 1893-1896 г. ръководи експедиция с кораба "Фрам", посещава Новосибирския архипелаг и се завръща по плаващите ледове през архипелага Франц Йосиф в Хамерфест. От 1900 г. до 1902 г. продължава своите океанографски наблюдения. В Норвегия учредява "Нансенов фонд" за подпомагане на научните експедиции по море. От 1914 г. до 1918 г. е върховен комисар на Лигата на нациите по военнопленническите дела, един от дейните организатори е за събиране на помощи за гладуващите в Поволжието. На Нансен са наречени множество географски обекти. Той е носител на Нобелова награда за мир от 1922 г. Фритьоф Нансен умира през 1930 година.

1830 г.

Родена е Изабела II, испанска кралица в периода от 1833 до 1868 г., дъщеря на Фердинанд VII. До навършване на пълнолетието й през 1843 г. Испания е управлявана от майка й Мария Кристина (от 1833 до 1840 г.); през 1840-1843 г. регент е ген. Еспартеро. След 1843 г. управлява придворната клика - камарилата. В началото на Испанската революция от 1868-1874 г. заминава за Франция , където умира през 1904 г. в Париж. Изабела ІІ абдикира в полза на сина си Алфонсо ХІІ.

1813 г.

Роден е Джузепе Верди - италиански оперен композитор. Учи в Бусето, където продължава музикалните си занимания. Прави несполучлив опит да постъпи в Миланската консерватория. Негов учител е Винченцо Лавиня - композитор и диригент в Миланския оперен театър "Ла Скала". На 24 години пише първата си опера "Оберто граф Бонифачо" (1839 г.) и неуспешната опера "Мнимият Станислав" или "Крал за един ден". Следват "Навуходоносор" (1842 г), както и дванадест опери, между които "Ломбардци" (1843 г.), "Ернани" (1844 г.), "Двамата Фоскари" (1844 г.), "Жана д’Арк" (1845 г.), "Алзира" (1845 г.), "Атила" (1846 г.), "Макбет" (1847 г.), "Разбойници" (1847 г.), "Корсарят" (1848 г.), "Аролдо" (1850 г.) и др. Новият период в творчеството му започва след 1851 г., когато създава оперите "Риголето", "Трубадур", "Травиата", "Симоне Боканегра", "Сицилианска вечерня", "Бал с маски", "Силата на съдбата", "Дон Карлос". Последният от творчеството на Верди обхваща оперите "Аида", "Отело" и "Фалстаф". Джузепе Верди умира през 1901 година.

1731 г.

Роден е Хенри Кавендиш - английски физик и химик, член на Лондонското кралско дружество от 1760 г. Завършва Кеймбриджкия университет през 1753 г. Основните му трудове са по химия на газовете и експериментална физика. Разработва методика за събиране, пречистване и изучаване на газове, с помощта на която получава чист водород и въглероден двуокис през 1766 г. и определя свойствата и относителното им тегло. Установява състава на въздуха през 1781 г., Определя състава на водата през 1784 г.изгаряйки водород. Хенри Кавендиш умира през 1810 година.

1684 г.

Роден е Жан Антоан Вато - френски художник и гравьор. През ранните си години работи като художник-копист. Получава звание академик за картината си - "Поклонение на остров Кифера". За по-малко от 10 години създава картините "Венециански празник", "Празникът на любовта" и "Обществото в парка" (Дрезденска картинна галерия), "Радостите на живота" ("Колекция Уолас", Лондон), "Жил" (Лувър, Париж) и др.

На тази дата умират:

2010 г.

Умира Джоан Съдърланд

Джоан е австралийска оперна певица и драматичен колоратурен сопран. Родена е на 7 ноември 1926 г. в Сидни. Известна е с перфектните си високи ноти, абсолютната техника и заслугите си за възраждането на белкантото.

2010 г.

Умира Морис Але

Морис Але е френски икономист, на когото е присъдена Нобелова награда за икономика през 1988 г. за неговите пионерски приноси към теорията на пазарите и ефикасното използване на ресурсите.

2010 г.

Почива Соломон Бърк

Соломон Бърк е американски соул певец. Роден е на 21 март 1940 година във Филаделфия. Музикалната му кариера стартира в средата на 50-те години и през 60-те е една от водещите фигури в соул музиката, с песни като "Got to Get You Off My Mind“ и "Everybody Needs Somebody to Love“.

1973 г.

Умира Лудвиг Едлер фон Майсес - един от водещите виенски икономисти, известен със семинарите, които води като професор във Виенския университет от 1913 до 1936 г. Преподава в Института за международни науки в Женева от 1934 до 1940 г. и е професор по икономика в университета в Ню Йорк от 1945 до 1969 г. В книгата си “The Theory of Money and Credit" (1912 г.), Майсес се насочва към все още непопулярното сред икономистите проучване на връзката между микроикономиката и макро икономиката, като основава своята теория за парите и кредита върху конкретния период в австрийската микроикономика. Използва също така паричния баланс и прогнозния подход към парите.

1927 г.

Умира Аугуст Кицберг - естонски писател и драматург. Кицберг е един от основоположниците на естонската драматургия. Пише “Братът Хен" през 1901 г., и др. Кицберг. Автор е на драмите във “Вихъра на ветровете" (1906 г.), “Червеният петел" (1919 г.) и др.; комедията “Проклетото село" (1923 г.). Основна тема на творчеството му е властта на парите.

1837 г.

Умира Франсоа Мари Шарл Фурие - френски социалист утопист. Излага историческите и социалните си възгледи в статията “Всемирната хармония" от 1803 г., в анонимната брошура “За търговското шарлатанство" от 1807 г. и книгата “Теория на четирите движения и всеобщата съдба" от 1808 г. В книгите “Трактат за домоводческо-земеделска асоциация" (1822 г.) и “Новият стопански социетарен свят" (1929 г.) разработва подробен план за организацията на обществото на бъдещето. Неговите идеи намират отражение и във френската художествена литература (Й. Сю, Ф. Пиа, П. Ж. Беранже, Е. Потие и др.) и оказват въздействие върху развитието на френския утопичен социализъм (К. Пекьор, Ф. Видал, П. Леру, П. Ж. Прудон).

1825 г.

Умира Стефанус Йоханес Паулус Крюгер - президент на бурската република Трансваал от 1883 до 1900 г. Участва във военните операции на бурите против коренното африканско население. В периода на Англо-бурската война от 1899 до 1902 г. е един от ръководителите на бурската съпротива против английските войски.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;