Добилият легендарна популярност дебютен роман на Емине Садкъ "Керван за гарвани" тръгва на мини турне. Русенските читатели първи ще се срещнат с авторката – на 15 май (тази сряда) от 18:00 часа в споделеното пространство за вкусни преживявания "Хабитати".

На 16 май (четвъртък) от 18:30 часа в Емине ще влезе в "Дома на думите" на камерната сцена на Младежкия театър "Николай Бинев" в София.

На 1 юни книжното турне излиза извън границите на България, за да гостува на шестото издание на фестивала на българската книга в Брюксел, организиран от Българската културна асоциация в Белгия.

Действието в "Керван за гарвани" ни отвежда на диво пътуване из Лудогорието. Не по-малко шеметни са и героите в този роман, който поразява с универсалните си послания, поднесени с непретенциозен, но въздействащ стил. В същото време той е безкомпромисна сатира, която не спестява нищо. Разслоението в обществото ни може да бъде жестоко и непреодолимо, но погледнем ли отвъд видимите различия, прозират нишките, които ни свързват. Понякога те носят името на любовта, друг път – на инстинктивната нужда да подадеш ръка на човек в нужда.

"Керван за гарвани" е роман за дивата пустота на Лудогорието, за живеца на жителите му, за самотата на малкия човек, за онази избухваща любов, която те връхлита с двеста, за шамарите на живота, които понякога понасяме буквално, за циганска сватба и едно погребение, за бързия влак, който пуфти срещу теб и бърза да те премаже, когато животът и без това те е премазал. (Десислава Желева)

През 2019 г. Емине Садкъ печели голямата награда на Националния студентски литературен конкурс “Боян Пенев". Отличието става повод "Керван за гарвани“ да види бял свят в малък тираж. Пет години по-късно ICU дава нов живот на книгата с цел тя да достигне до всички, които не са я чели, да тези, които биха я прочели отново в редактиран вид с красива полиграфия, както и до онези, които обичат да подаряват хубави книги.