Учените смятат, че черната дупка поглъща обекти, но никога не ги връща обратно. Ново откритие опроверга това твърдение, пише China Science Daily. Небесното тяло изхвърли погълнатата материя - сякаш "хълца след вечеря".

Много хора знаят, че черните дупки са най-"лакомите животни" във Вселената. Те непрекъснато поглъщат и поглъщат и това, което влезе в тях, никога няма да се върне, защото силата на привличане на този небесен обект е толкова голяма, че не можете да избягате от него. Скоростта на светлината е 300 000 километра в секунда, най-високата скорост на материята в света. Но дори светлината намира за трудно да избяга от гравитационната сила на черна дупка, да не говорим за нещо друго. Скорошно астрономическо наблюдение обаче разби това вярване, стряскайки учените.

На 10 октомври списанието Astrophysics публикува статия, в която се посочва, че много големи обсерватории по света са наблюдавали необяснимо пламване на центъра на черна дупка в галактика на 665 милиона светлинни години от Земята. Преди това обаче нямаше доказателства, че това небесно тяло е погълнало други обекти. Изследователите предполагат, че самата черна дупка излъчва светлина, но това противоречи на съществуващите закони на физиката, според които черните дупки не абсорбират материя и не излъчват светлина.

Водещият автор на статията е астрофизикът от Харвард Ивет Сендес. Тя съобщи, че през октомври 2018 г. учените са наблюдавали как свръхмасивна черна дупка поглъща звезда. По това време тя излъчи изключително мощна светлина, която беше записана от обсерваториите. Това събитие се нарича AT2018hyz. След това черната дупка мълча почти три години, но през юни 2021 г. радиообсерваторията Very Large Antenna Array (VLA) в американския щат Ню Мексико забеляза, че тя мистериозно се е съживила. По някое време обектът започва да излъчва ярка светлина и от него изплиска голямо количество материя. Това силно изненада астрономите.

Първоначално Сендес и други учени помислиха, че това е грешка в наблюдението и побързаха да проучат събитието по-отблизо. Въпреки това, след като прочетоха данните, получени от много известни обсерватории и спътници за наблюдение на Космоса, изследователите заключиха, че явлението е реално. Данните показват, че черната дупка изхвърля голямо количество материя, която се излъчва със скорост, равна на половината от скоростта на светлината, докато нивото на енергия е доста високо.

Но най-странното беше, че всички наблюдения показаха, че черната дупка не е погълнала никакви нови небесни тела по това време и никакво голямо количество материя не е попаднало в нейната среда или вътре в нея, тоест нищо не е могло да стимулира подобно поведение. Това явление вероятно е първият път, когато хората са регистрирали спонтанно изригване на черна дупка.

Според специалната теория на относителността на Айнщайн материята не може да избяга от хоризонта на събитията на черната дупка. Само радиацията на Хокинг може да излъчва малко количество материя. Той е толкова малък, че може да бъде напълно игнориран, така че е общоприето, че самите черни дупки не излъчват светлина и не изхвърлят материя. Черните дупки са като ненаситни зверове в китайските митове. Те просто поглъщат през цялото време, но никога не изплюват нищо. Следователно спонтанното изхвърляне на черна дупка изненада учените.

Сандес сравни събитието със "следобедно хълцане“. Тя каза: "Това събитие беше пълна изненада за нас, защото никой не беше виждал нещо подобно преди, а според съществуващите закони на физиката това е невъзможно.“

Случайното избухване на черната дупка се случи почти три години след последното поглъщане на звезда. Обикновено, когато поглъща материя, някои отломки се връщат в хоризонта на събитията под въздействието на гравитационни смущения, но това е изключително рядко. Защо черната дупка не изхвърли материя, веднага след като погълна звездата, а го направи две години и осем месеца по-късно, по време на AT2018hyz?

Някои астрономи смятат, че това явление се дължи на енергийната активност вътре в черната дупка: възможно е звезда, която е била погълната преди повече от две години, да се е трансформирала в поток от енергия, което е повлияло на динамичния баланс вътре в небесното тяло. Това предизвика един вид резонанс и в крайна сметка накара черната дупка да изплюе част от материята.

Но други учени смятат, че функционирането на черна дупка не може да наруши специалната теория на относителността на Айнщайн и следователно не може да изхвърли материята отвътре. Оказва се, че причината черната дупка да свети е, че е погълнала твърде много материя. Фактът, че астрономите не са видели това, означава само едно: сегашната способност на човечеството да наблюдава астрономически явления е твърде ниска.

Например черна дупка ще погълне голяма планета. Самата планета не излъчва светлина, така че е трудно да се види. Ако масата на небесното тяло е достатъчно голяма, например като тази на кафяво джудже, тогава ще се наблюдават и светкавици, когато черната дупка бъде привлечена от гравитацията.

Изследователският екип не е съгласен с това твърдение. Данните от наблюдения показват, че около черната дупка не са открити гравитационни вълни и гравитационни смущения. Поради това те са склонни да вярват, че това е спонтанно излъчване и че това е първият път в историята, когато е записано изригване на материя от черна дупка. Днес учените не могат да разберат причините за това поведение на космически обект, но това ще помогне на астрофизиците да преосмислят неговите характеристики и активност.