Популярният изкуствен интелект ChatGPT постави нов рекорд. Той вече е най-бързо растящият откъм клиентска база софтуерен продукт в историята, съобщава банката UBS, цитирана от Ars technica.

ChatGPT привлече внимание с възможностите да създава всякакви текстове само чрез кратко описание какво да съдържат или каква да е темата. Освен това изкуственият интелект може да създава и творчество, да пише програмен код или просто да води разговори в чат с хората.

В рамките на два месеца след пускането си, ChatGPT е постигнал 100 млн. активни потребители месечно, казват анализаторите на UBS. Според тях, TikTok например се е нуждаел от 9 месеца, за да достигне такава потребителска база, а Instagram - 2.5 години.

"За 20 години следване на интернет пространството, не можем да си спомним за по-бърз растеж на интернет приложение за крайни потребители", коментира Льойд Уолмсли от UBS.

Използването на услугата е безплатно, но изисква регистрация. А тази седмица нейният създател, компанията OpenAI, обяви, че пуска и платена весия ChatGPT Plus. Срещу 20 долара на месец потребителите ще получават по-кратко време за отговор от бота, когато той е натоварен, както и преференциален достъп до него в такива ситуации. Освен това ще имат и приоритетен достъп до бъдещи нови функции и възможности на проекта.