На 28 септември банята в Банкя отваря врати за посетители. Ето какво написа по този повод кметът на София - Йорданка Фандъкова, в личния ди профил във Фейсбук:

"Реставрирахме Царската баня в автентичния вид на всеки детайл. Тя беше в изключително тежко състояние, оставена да се руши. Благодарение на общите ни усилия с Рангел Марков - кмет на район "Банкя" изключително красивата сграда е възстановена в пълния й блясък.

От утре всеки, които желае може да използва термалната зона на минералната баня, СПА центъра, който се намира в сутерена, както и автентичните термални басейни. Банята засега ще се стопанисва от общинското дружество "Софийски имоти“, които имат опит в управлението на аквапарка в парк "Възраждане“.

Банята в Банкя, наричана Царската баня, е построена по времето на цар Фердинад. Проектирана е от проф. Карл Хохедер, който завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е била официално открита".

Председателят на СОС Георги Георгиев също отбеляза събитието с публикация в социалната мрежа: "От две години полагаме усилия да реставрираме и ремонтираме т.н. Царска баня, открита още по времето на Фердинанд през 1911 г. Ето, 111 години по-късно тя отново ще работи. В Столичен общински съвет намерихме правилното решение като я предоставихме за управление на общинското дружество “Софийски имоти", чийто екип има опит и се справя добре.

Банята отваря врати за граждани за първи път след 2000 г., а от утре ще може да я ползват софиянци и гостите на столицата всеки ден от 9:00 до 20:00 часа. Посетителите ги очаква термална зона с минерален басейн, както и СПА зона със солна стая, сауна и парна баня. Децата и учениците ще ползват 30 процента отстъпка, а пенсионерите - 50 процента намаление в делничните дни до 16:00 часа".

Сградата е била затворена през 2000 година, а реставрацията и социализацията на банята с възстановяването в автентичен вид на всеки детайл са продължили около две години, припомни кметът на Банкя Рангел Марков, който е пряко ангажиран с организацията и контрола на дейностите. Реставрацията на Минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност. Минералната вода ще се използва и за отопление на сградата.

От 30 септември термалната зона с автентичния басейн и уелнес зоната ще бъдат отворени за посетители.

Минералната баня ще се стопанисва от общинското дружество "Софийски имоти“ до провеждане на избор на концесионер.

В Деня на отворени врати на банята взеха участие председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и общинските съветници Ана Стойкова и Николай Стойнев, както и много граждани на Банкя. По време на събитието кметът на Банкя Рангел Марков благодари на столичния кмет Фандъкова за нейната ангажираност по съхранението и възстановяването на знаковата сграда.