Хората, които кандидатстват за работа, срещат трудности, а комуникацията между търсещ и работодател не е достатъчно добра. Млади българи, завършили образованието си в чужбина и завърнали се в България, създават онлайн приложение, което работи на принципа за приложението за запознанства "Тиндер“. То улеснява тази комуникация и прави процеса по-ефективен.

Те се завръщат в България, за да създават нови възможности за младите хора. Сблъскват се с пазара на труда у нас и решават да го променят. С помощта на технологиите и вдъхновени от социалните мрежи те правят първото по рода си приложение за намиране на работа.

"Една от каузите беше как да направим така, че да бъде много по-ефективен и много по-лесен и хората да не се сблъскват с толкова проблеми и неясноти. И от там тръгна“, заяви пред bTV Борис Колев, основател на Nploy.

"Всички сме се прибрали и сме търсили работа в България и сме видели какъв е процесът. Работили сме и искаме да променим нещата, както могат да бъдат и както сме видели, че работят на други места“, казва Мария Петрова, директор бизнес развитие.

Приложението е безплатно за търсещите работа и работи на принципа на популярната апликация за запознанства – "Тиндер“.

"С няколко клика си е създал профил. Първото нещо, което може да направи, е да сложи филтрите с неговите очаквания, за да може да види дали има обяви с неговите очаквания. Може да си попълни профила. Ние се опитваме да избягаме от стандартния вариант на CV, а просто с няколко клика да си попълни опит, образование, умение. Единственото нещо, което има да прави, е да отваря и да проверява какви обяви има излезли по неговите филтри и да ги суайпва на ляво и на дясно“, обясни Борис Колев.

Сред основните проблеми, които виждат на база и на разработката си са липсата на обратна връзка и разминавания с очаквания за заплащането.

"Явно компаниите не дават обратна връзка, когато кандидастват. Още на първия етап те не дават обратна връзка. Ние направихме проучване и 99,8% от нашите потребители казаха "да“. Има едно неравенството в определени професии, във възнаграждението за определени професии. Направихме проучване, което все още не сме пуснали официално, но според него над 60% от хората очакват повишение и възнаграждение през една година. Мисля, че ще е трудно на компаниите да издържат и може да доведе до затваряне на бизнеси и прекратяване на операции, най-вероятно ще е и това фактор“, казва Мария Петрова, директор бизнес развитие.

Приложението запазва самоличността на кандидатите за работа напълно анонимна.

"Компаниите не виждат имената, адресите и т.н на хората, преди да ги одобрят., т.е ние тотално сме изчистили вариантите за дискриминация, за гледане на снимка, за пол. Чак след като HR прегледа профила на кандидата с неговите опит и умения и чак тогава одобри и те влизат в чат. Свързваме ги в чат“, обясни Колев.

Платформата на Борис и колегите му работи вече повече от 3 години. Сега те са от другата страна, но продължават да трупат впечатления за пазара и продължават да работят за промени в него.

Инфлацията влияе и на този бранш, а според създателите на приложението се задава и криза на пазара на труда.

А екипът на Борис продължава да става все по-голям. От няколко месеца приложението работи и на румънския пазар. Скоро то ще бъде достъпно и от други държави. А това става възможно благодарение на всекидневните им усилия, които са възнаградени с успешното привличане на инвестиция от 2 милиона евро.